Pripravte si lahodné a nadýchané slimáky, ktoré sa skvele hodia na akúkoľvek rodinnú oslavu!
Potrebujete
- 400 g polohrubej múky
- 0,5 g soli
- ½ čl prášku do pečiva
- 1 pl práškového cukru
- vanilka
- 180 g masla
- 250 g kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
- 1 žĺtok
Na prípravu plnky
- 2 bielky
- štipka soli
- 100 g cukru
- 100 g vlašských orechov a hrozienka
Na potretie
- 1 žĺtok
- 1 pl mlieka
- sezam, mak a podobne
Postup
Múku preosejte a zmiešajte so soľou, práškom do pečiva, práškovým cukrom a vanilkou.
Pridajte vychladené maslo a vytvorte si niečo ako mrveničku.
Pridajte kyslú smotanu a vymieste si mäkké a vláčne cesto.
Prikryte cesto a vložte ho do chladničky na 1 hodinu.
Bielky vyšľahajte so štipkou soli na hustý a nadýchaný sneh.
Cesto rozvaľkajte na vrstvu s hrúbkou asi 3 mm.
Naneste naň bielky, rozmiestnite ich po celom povrchu a posypte orechmi, hrozienkami.
Roládu zatočte a nakrájajte na kúsky.
Kúsky rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie a potrite ich rozšľahaným žĺtkom a mliekom.
Pečte pri teplote 180 stupňov asi 30 minút.
Mäkké, svieže, voňavé, veľmi chutné koláčiky sú ideálne k čaju alebo ku káve. Prajeme vám dobrú chuť!
Zdroj: souspark.ru