Ak si myslíte, že kapusta je fádna zelenina, ste na omyle. Dnes máme pre vás výborné recepty z kapusty, vďaka ktorým ju pripravíte na 4 rôzne chutné spôsoby!
1. Sladký kapustový šalát
Chutný a sýty šalát, výborný ako príloha k mäsovým jedlám alebo ako ľahká večera.
Potrebujeme:
165 g bielej kapusty
100 g uhoriek
100 g kukurice
6 prepeličích vajec alebo 2 slepačie
jarnú cibuľku
2 PL olivového oleja
1 PL citrónovej šťavy
soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
Kapustu si nakrájame najemno, preložíme do šalátovej misy a zľahka premiešame rukami, aby bola mäkšia.
Uhorky nakrájame na krátke prúžky a jarnú cibuľku nadrobno.
Pridáme kukuricu a varené vajcia si nakrájame na štvrtiny.
Šalát pokvapkáme olivovým olejom a citrónovou šťavou, potom dochutíme soľou, čiernym korením a premiešame.
2. Pečené kapustové fašírky
Budete prekvapení, aké sú vynikajúce!
Potrebujeme:
300 g mletého mäsa
75 g kapusty
40 g tvarohu
1 alebo 1 a 1/2 PL ovsených otrúb
kôpor
granulovaný cesnak
Postup:
Kapustu si nakrájame na čo najmenšie kúsky.
Mleté mäso zmiešame s kapustou.
Vajíčko vyšľaháme vidličkou, pridáme syr a vymiešame dohladka.
Vaječnú zmes pridáme do misy s mletým mäsom, potom pridáme nasekaný kôpor, soľ, čierne korenie a granulovaný cesnak. Všetky ingrediencie dôkladne premiešame.
Zapracujeme ovsené otruby a premiešame.
Plech si vyložíme papierom na pečenie, mokrými rukami formujeme fašírky a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 30 minút.
3. Šalát s kapustou a kuracími kúskami
Fantastický tip na ľahkú a chutnú večeru.
Potrebujeme:
300 g kuracích pŕs
2 PL sójovej omáčky
200 g kapusty
9 cherry paradajok
2 PL olivového oleja
1 PL citrónovej šťavy
1 ČL horčice
1 ČL francúzskej horčice
1 ČL medu
Postup:
Kuracie prsia nakrájame na malé kúsky, pridáme 2 lyžice sójovej omáčky a mäso necháme marinovať 15 minút.
Kapustu nakrájame najemno, mierne osolíme a trochu premiešame rukami, aby zmäkla.
Pridáme paradajky, ktoré sme nakrájali na štvrtiny.
Mäso so sójovou omáčkou preložíme na suchú rozhorúčenú panvicu a restujeme asi 10 minút, kým nebude hotové. Pridáme ešte horúce do šalátovej misy.
Zmiešame si olivový olej s citrónovou šťavou, horčicou, francúzskou horčicou a medom.
Premiešame, ozdobíme a môžeme podávať.
4. Sladký kapustový koláč
Pre všetkých, ktorí nemajú v obľube šaláty.
Potrebujeme:
Na cesto:
100 g hladkej múky
100 g kefíru, jogurtu alebo kyslého mlieka
75 g smotany
2 vajcia
1 ČL prášku do pečiva
1 ČL cukru
1/2 ČL soli
Na plnenie:
300 g kapusty
2 varené vajcia
kôpor alebo jarnú cibuľku
Postup:
Kapustu si nakrájame na čo najmenšie kúsky, pridáme lyžičku soli a premiešame rukami. Necháme kapustu 10 minút stáť, aby pustila šťavu a zmäkla.
Vajcia si vyšľaháme so soľou.
Pridáme kefír a smotanu, ďalej miešame vareškou.
Múku a prášok do pečiva preosejeme a ďalej miešame, kým nám nevznikne homogénne cesto.
Vajcia nakrájame na malé kocky a zmiešame ich s precedenou kapustou.
Pridáme nasekaný kôpor a jarnú cibuľku. Plnku podľa chuti osolíme a okoreníme.
Formu (20 cm) vymastíme olejom a vysypeme strúhankou.
Nalejeme do formy 2 lyžice cesta, potom rovnomerne navrstvíme plnku a zalejeme zvyšným cestom. Vidličkou zľahka popicháme, aby cesto preniklo trochu do plnky.
Koláč posypeme sezamovými alebo ľanovými semiačkami a pečieme asi 45 minút pri teplote 180 °C. Urobíme si test špáradlom a keď je hotový, môžeme ho servírovať.
Prajeme dobrú chuť!