Pravý domáci makový závin ako od babičky. Cesto je ako obláčik

- Advertisement -

Mäkké a nadýchané cesto, jemná maková plnka – tip na vynikajúci závin.

Ingrediencie na cesto

  • 125 g polohrubej múky
  • 3,5 g droždia
  • 10 g cukru
  • Štipka soli
  • 75 ml sladkej smotany
  • 10 g roztopeného masla

Pri príprave náplne potrebujete

  • 150 g maku
  • 50 g cukru
  • 1 bielko
  • 150 ml smotany

Postup

- Advertisement -

Na potretie jedného závinu potrebujete 1 žĺtok. Ak chcete pripraviť viac závinov, zvýšte množstvo ingrediencií.

Múku preosejte a zmiešajte s cukrom, droždím a soľou.

Smotanu mierne zahrejte – môžete ju nahradiť plnotučným mliekom.

Nalejte ju do suchých surovín a vypracujte jemné, ťahavé cesto.

Pridajte rozpustené maslo a zamieste si cesto.

- Advertisement -

Nádobu s cestom zakryte uterákom a nechajte na teplom mieste, kým cesto nezväčší svoj objem o dvojnásobok.

Mak zalejte vodou a priveďte ho k varu, znížte teplotu a varte 10 minút. Mak zbavte vody.

Zmiešajte ho so smotanou a za stáleho miešania varte 10 minút.

Mak následne zmiešajte s cukrom a vyšľahajte mixérom. Nechajte ho vychladiť.

Pracovnú plochu posypte múkou, preneste na ňu cesto a vyvaľkajte ho.

- Advertisement -

Makovú plnku spojte s bielkom a vymiešajte. Plnku rozmiestnite na cesto a zrolujte ho.

Počkajte 30 minút.

Žĺtok zmiešajte s pár lyžicami vody, premiešajte a potrite závin.

Rúru predhrejte na 180 stupňov, vložte do nej závin a pečte 20 – 25 minút.

 

Zdroj: youtube.com

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články