Chcem vám povedať pár informácií o mojej obľúbenej hube – podpňovke. Mnohí ľudia netušia o jej liečivej sile, podľa mňa je naozaj úžasná!
Podpňovka patrí medzi drevokazné huby a v jesennom období doslova zaplaví les. Nájdete ju na pňoch stromov, ktoré pomaly zlikviduje a preto si v žiadnom prípade jej odrezky nedávajte na kompost blízko ovocných drevín.
Táto chyba by sa vám mohla vypomstiť, stromy by boli zakrátko napadnuté touto hubou a zničené.
Avšak odhliadnuc od toho, že pre záhradkárov môže byť podpňovka obávaným škodcom, jej liečivé vlastnosti sú neodškriepiteľné a v tomto článku sa o nich dozviete viac.
Podpňovka je po tepelnej úprave nielen chutná, ale je doslova nabitá liečivou silou.
Preto by ste sa mali v týchto dňoch rozhodne vybrať do lesa a nazbierať si jej do zásoby, koľko vám len košíky unesú.
Nájdete ju na listnatých stromoch ako je dub, buk, ale vyskytuje sa aj na orechoch a ovocných stromoch medzi ktoré patrí jabloň, marhuľa a slivka.
V našich lesoch nájdete rôzne druhy podpňovky, ktoré vyzerajú podobne a všetky sú jedlé.
Ich charakteristickým znakom je okrem toho, že rastú na dreve aj to, že nerastú samostatne, ale v trsoch a ľudovo sú prezývané aj václavky.
Spoznáte ich aj podľa toho, že ich klobúk o veľkosti asi 3 – 10 cm je pokrytý drobnými šupinkami, za mlada podvinutý a má olivovohnedú až hnedú farbu s tmavým stredom.
Hlúbik je dlhý asi 5 – 15 cm a je tuhý, preto sa nekonzumuje a jedia sa len mladé klobúčiky.
Je veľmi dôležité, aby bola huba dobre tepelne spracovaná, inak vás chuťou neohúri.
Liečivé vlastnosti
Vďaka liečivým vlastnostiam podpňovky by ste si za ňu v Číne poriadne priplatili.
V prírodnej liečbe je veľmi cenená, pretože pomáha liečiť celý rad chorôb, z ktorých môžeme spomenúť napríklad tieto:
- infekcia pečene
- žltačka
- gastritída
- bolesti hlavy a závrate
- pľúcne choroby
- choroby tráviacej sústavy
- pomáha prekrviť mozog a oči (pôsobí ako prevencia proti šeroslepote a ďalším očným chorobám)
- pri pravidelnom užívaní môže potláčať príznaky epilepsie
- zmierňuje bolesti chrbta
- zlepšuje srdcovú činnosť
- má sedatívne účinky
- potláča stres a nervozitu
- pôsobí proti predčasnému starnutiu organizmu
- vylepšuje glukózovú toleranciu a reguluje hladinu cukru v krvi
- aktivuje bunky kostnej drene
- bojuje proti voľným radikálom
- chráni nervový systém
- má protirakovinové účinky
Túto hubu je možné konzumovať ako pokrm, ale v Číne sa odporúča aj špeciálna kúra z prášku, ktorý sa vyrába z usušených pomletých húb a mala by trvať 10 dní. Prášok sa užíva 3-krát denne v kapsuliach (10 – 30 g) alebo sa rozmieša napríklad v čaji.
Tieto huby (ale aj iné jedlé huby) priaznivo pôsobia na ľudský organizmus a okrem toho, že obsahujú látky, ktoré stimulujú imunitný systém, majú aj antioxidačné a antibakteriálne vlastnosti.
Sú tiež skvelým zdrojom stopových prvkov a obsahujú hlavne meď, zinok a mangán. Všetky aktívne látky podpňovky sú rozpustné vo vode, takže ich naše telo dobre vstrebe priamo po jej konzumácii.
Podpňovka je jednoducho huba, ktorá by nemala chýbať na našom jedálničku v období jej výskytu a je vhodné si ju aj zamraziť do zásoby po krátkom blanžírovaní v slanej a kyslej vode alebo si ju môžete zavariť do pohárov.
Vyťažte z nej maximum pre zdravie, pretože je to jeden z najlepších prírodných liekov, ktorý u nás v lese nájdete a je úplne ZADARMO!