Už ste niekedy ochutnali túto tortu, ktorá sa skladá z dvoch druhov vrcholov a smotanového krému? Je veľmi jemná, mäkká a chutná. Niektoré gazdinky pridávajú na jeho vrcholky vlašské orechy. Poďme to urobiť spoločne!
Čo budeme potrebovať:
Na cesto:
- 450 g múky
- 150 g masla
- 200 g cukru
- 200 g kyslej smotany
- 30 g kakaového prášku
- 15 g prášku do pečiva
- 3 g soli
Na krém:
- 500 g 20% fermentované smetany
- 160 g cukru
- 1 vrecko vanilkového cukru (nepovinné)
Na polevu:
- 150 g hořké čokolády
- 80 ml smotany na šľahanie 33%
Ako budeme postupovať:
1.Pripravte cesto: Kyslú smotanu, cukor, soľ a prášok do pečiva dajte do hlbokej misy. Mixérom miešajte, pokiaľ nebude hmota hladká a cukor úplne rozpustený.
2.Pridajte rozpustené a vychladnuté maslo. Miešajte.
3.Postupne pridajte preosiatu múku. Pomocou hákov mixéra cesto vymiešajte dohladka.
Cesto rozdeľte na 2 rovnaké časti. Do jednej z nich pridajte kakaový prášok a použite rovnaké hroty mixéra.
5.Obe cesta zabaľte do potravinárskej fólie a dajte ich asi na 2 hodiny do chladničky, aby trochu stuhla a stala sa poddajnejšou.
6.Čokoládové cesto rozdeľte na 3 rovnaké diely.
7.Každý kúsok cesta vložte medzi 2 kusy papiera na pečenie a pomocou valčeka ho rozvaľkajte na štvorcovú placku s hrúbkou 2 mm a rozmermi asi 20 x 20 cm. Hrany uhlaďte pomocou štvorcového formovača.
8.Z povrchu získaného cesta odstráňte papier na pečenie a prebytočné kúsky cesta okolo neho. Na niektorých miestach ho prepichnite vidličkou.
9.Pečivo pečte 5-7 minút v rúre predhriatej na 200 °C. °C.
10.Podobne postupujte aj s ďalšími dvoma kúskami čokoládového cesta a bielym cestom. Výsledkom je 6 vrcholov. Nechajte ich vychladnúť.
11.Pripravte krém: Kyslú smotanu a cukor šľahajte mixérom, kým nevznikne hladký a nadýchaný krém. Cukor by sa mal úplne rozpustiť.
12. Zostavte tortu: Vrcholy prekrývajte na tanieri vo vnútri nastaviteľnej formy, striedajte ich a potrite ich veľkou vrstvou krému (4-5 lyžíc na vrchol). Vrchnú vrstvu nepotierajte krémom.
13.Dort nechajte v chladničke asi 12 hodín stuhnúť a stuhnúť. Potom odstráňte nastaviteľnú formu z jej okolia.
14.Pripravte si polevu: nad bain-marie rozpustite na kúsky nalámanú čokoládu, pridajte smotanu na šľahanie a za stáleho miešania ju rozpustite.
15.Polevu rovnomerne rozotrite po povrchu a okrajoch torty.
16. Navyše sme jeho povrch posypali čokoládovými lupienkami.
17.Porcujte a podávajte tortu „Deň a noc“!
Ak chcete, môžete čokoládovú polevu vynechať: tortu pokryte strúhanou čokoládou alebo mletými orechmi.
Prajeme vám dobrú chuť.