Zvyčajne ich pripravujeme v hrnci s vodou alebo „rýchlo“ – v mikrovlnnej rúre. Aký je však správny spôsob? Ako sa majú párky ohrievať? Rozhodne túto chybu nerobte, pretože dôsledky pocítite na sebe.
Hoci sú obľúbené, nemali by sme ich jesť príliš často. Nie sú veľmi zdravé, najmä ak si za ne odpustíme peniaze na kúpu kvalitnejších.
Oplatí sa venovať čas v obchode a prejsť si ich zloženie – vyberte si tie, ktoré obsahujú 90 % mäsa (nie tie s vysokým obsahom MSM alebo mechanicky separovaného mäsa!). A keď si kúpite podľa vás tie najchutnejšie párky a máte chuť si ich dať na raňajky, budete vedieť, ako ich správne pripraviť?
Môžu sa párky ohrievať v mikrovlnnej rúre?
Môžete, hoci potom musíte počítať s tým, že takto pripravené budú oveľa bohatším zdrojom cholesterolu. Ak vás to občas láka, nemalo by to byť na škodu, ale nezabudnite v takejto situácii urobiť malý pozdĺžny rez v každej klobáse – tak nebudú praskať.
Môžu sa klobásy variť?
Rozhodne nie. Pri tepelnom spracovaní nad 100 stupňov Celzia vznikajú karcinogénne zlúčeniny! Mnohé salámy obsahujú dusitan sodný (E250), ktorý pri dlhodobom tepelnom spracovaní uvoľňuje nitrozamíny.
Práve tie môžu byť vo veľkých množstvách karcinogénne. Samotný dusitan sodný nie je škodlivý. Takže je lepšie neriskovať a variť klobásy, v žiadnom prípade to nerobiť dlho, ak sa to už stane.
Ako potom pripravíte klobásy?
- Nalejte vodu do hrnca a VYPLÁCHNITE (varením paárkov v neosolenej vode strácajú chuť!).
- Dajte ho na sporák a priveďte do varu.
- Vypnite horák a až potom do hrnca pridajte klobásy.
- Počkajte niekoľko minút (aby sa zohriali), potom ich vyberte z vody a jedzte.
Nepodceňujte tento problém! To vôbec nie je prehnané – zlá príprava údenín má vplyv na vyššie riziko vážnych ochorení v budúcnosti! Postarajte sa o svoj pokoj a pohodu v budúcnosti už teraz.
Aj keď už poznáte bezpečný spôsob prípravy klobás, snažte sa (v záujme vlastného zdravia) obmedziť ich konzumáciu. Vzhľadom na ich často pochybné zloženie sa neodporúčajú najmä tehotným ženám a deťom.