Vo väčšine domácností je Štedrý večer časom, keď na chvíľu zabúdame na svoje každodenné stravovacie návyky.
Doprajeme si tradičné jedlá – kto by odolal kapustovým knedľám, plneným kapustovým závitkom, vyprážanej kapuste, bigosu a ďalším chutným kapustovým jedlám?
Chuť týchto jedál pohladí naše chuťové bunky, ale proces prípravy už bohužiaľ taký príjemný nie je… Ako sa zbaviť zápachu varenej kapusty z vašej kuchyne?
Po varení kapusty je potrebné kuchyňu dôkladne vyvetrať. V opačnom prípade sa nepríjemný zápach rozšíri po celom dome.
To nás zasa výrazne odrádza od varenia kapusty. Ale nemusí to tak byť! Stačí poznať niekoľko jednoduchých, ale účinných trikov, ktoré tento problém odstránia a nezmenia chuť tejto pomerne problematickej zeleniny.
Ako neutralizovať zápach varenej kapusty?
Buďte šikovní a nedovoľte, aby z hrnca unikla vôňa kapusty. Na vrch misky s kapustou položte kúsok celozrnného chleba. Môže byť aj suchá. Nezáleží na tom, či ide o plátok, kôrku alebo pätu.
Čím je však pevnejšia, tým lepšie, pretože sa neskôr ľahšie vytiahne. Nezabudnite však, že kapustu nesmiete miešať spolu s chlebom – mala by byť stále navrchu.
Podobne fungujú aj vlašské orechy, čerstvá petržlenová vňať alebo plátky citróna.
Tieto patenty môžete použiť aj pri varení inej, nie príliš príjemne voňajúcej zeleniny, ako je karfiol, brokolica alebo ružičkový kel.
A viete, ako rýchlo rozdeliť kapustu na listy na plnenú kapustu?
Dôkladne ju umyte, odstráňte vrchné listy, vyrežte stonku a potom… ju vložte do mikrovlnnej rúry! Nastavte maximálny výkon a ohrievajte 12 minút.
Dávajte pozor, keď ho vyberáte – bude veľmi horúci! Na ruky si nasaďte kuchynské chňapky, vyberte ju zo spotrebiča a ponorte do studenej vody. Teraz ho môžete ľahko rozložiť na listy