Ingrediencie
- 250 ml mlieka
- 3 PL cukru
- 6 g sušeného droždia
- 3 PL slnečnicového oleja
- 50 g rozpusteného masla
- 2 vajcia
- 1/4 ČL soli
- 500 g hladkej múky
Plnka
- 130 g maku
- 2 PL cukru (prípadne viac, podľa chuti)
- 50 g rozpusteného masla
- 1 žĺtok
- 1 PL mlieka
Postup
Do teplého mlieka pridajte 1 polievkovú lyžičku cukru a droždie. Premiešajte a nechajte odstáť 15 minút, kým sa nevytvoria bublinky.
Pridajte zvyšný cukor, vanilkový cukor, olej, rozpustené maslo, vajcia. Primiešajte a osoľte.
Postupne pridávajte múku a vypracujte si cesto. Nádobu s cestom prikryte a odložte na teplé miesto na 1 – 1,5 hodiny, aby nakyslo.
Medzitým si pripravte makovú plnku. Mak zalejte vriacou vodou a nechajte 10 – 30 minút postáť. Preceďte ho a vložte mixéra.
Pridajte cukor a mixujte. Mak môžete pomlieť aj ponorným mixérom alebo mlynčekom na mäso.
Vykysnuté cesto rozdeľte na dve polovice. Každú časť vyvaľkajte na vrstvu so šírkou približne 36 cm.
Potrite ju roztopeným maslom a naneste makovú plnku (s 2 cm odstupom od okraja).
Cesto následne zrolujte a rozdeľte na 9 kúskov – 1 kúsok by mal mať 4 cm.
Makové slimáky naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite ich rozšľahaným žĺtkom s 1 polievkovou lyžicou mlieka. Vložte do rúry predhriatej na 190 – 200 stupňov a nechajte piecť 20 minút.
Mierne ochladené slimáky podávajte s čajom alebo mliekom.