Z nejakého dôvodu sme si zvykli, že mak sa používa iba na varenie a pečenie, nakoľko dodáva všetkým jedlám zaujímavú a jedinečnú chuť. Chcete vedieť, čo v sebe skrývajú tieto drobné sivočierne semienka?
Mak je bohatý na prospešné živiny. Na 100 gramov produktu pripadá až 500 kalórií! A čo je zaujímavé, obsahujú všetky základné mikroživiny, ktoré človek potrebuje na každý deň. Máte k dispozícií dôležité bielkoviny, sacharidy, polynenasýtené a mononenasýtené tuky!
Makové semienka navyše obsahujú vitamín E a vitamíny skupiny B, riboflavín a kyselinu listovú, železo, zinok, horčík a fosfor. Mak je známy ako zdroj esenciálneho vápniku. Už malé množstvo maku, skonzumovaného raz denne, dokáže doplniť nedostatok vápnika v tele.
Väčšie množstvo sacharidov nachádzajúcich sa v maku je vláknina, ktorú telo potrebuje pre normálne trávenie. Nedostatok vlákniny vedie k nepríjemným poruchám tráviaceho traktu. Preto lekári odporúčajú zahrnúť mak do jedálnička tým, ktorí sa sťažujú na problémy s trávením.
Silné kosti
Ako už bolo spomenuté, mak je jedným z držiteľov rekordov v obsahu vápniku. A ako vieme, vápnik robí naše kosti a zuby silné a zdravé. Mangán, fosfor a meď obsiahnuté v maku sa navyše podieľajú na posilňovaní systému podpory. Makový olej sa priamo používa na prevenciu a liečbu osteoporózy.
Pre moderného človeka žijúceho pod každodenným stresom je mak legálnou neškodnou záchranou! Mak obsahuje alkaloidy, ktoré upokojujú a uvoľňujú psychiku. Okrem toho je bohatý na horčík, ktorý je prospešný pre mozog a nervový systém. Mak si poradí s neurózami, nadmernou úzkosťou či nespavosťou!
Tí, ktorí chcú zlepšiť prácu kardiovaskulárneho systému a srdca, by mali pravidelne konzumovať mak. Draslík v semenách pomáha regulovať krvný tlak. Mastné kyseliny pomáhajú zlepšovať pamäť a predchádzať srdcovým chorobám.
Anestetické pôsobenie
Vďaka obsahu rovnakých alkaloidov má mak analgetický účinok. Na relaxačnú masáž sa navyše používa už spomínaný makový olej. Pomáha pri svalových kŕčoch a bolestiach. Vynikajúce riešenie pre tých, ktorí neradi konzumujú tabletky proti bolesti!
Nie je nutné, aby ste jedli výhradne čistý mak. Môžete ho pridať do najrôznejších jedál a použiť nielen ako náplň, ale aj ako doplnok. Napríklad, rôzne dezerty, muffiny a rožky, šaláty a ďalšie.