Preosejte múku. Cukor zmiešajte s droždím a pridajte trochu teplej vody. Rozpustite droždie, predajte 2 lyžice múky a nechajte kysnúť 15 – 20 minút prikryté utierkou.
Zmes preneste do veľkej nádoby, prilejte vodu a mlieko, rozšľahané vajce a soľ. Všetko premiešajte a postupne pridávajte múku – miešajte vareškou.
Pracovnú plochu posypte múkou, vypracujte cesto, kým nezmäkne a neprestane sa lepiť na ruky.
- Advertisement -
Nalejte rastlinný olej, pár lyžíc a vymiešajte.
Nádobu s cestom prikryte utierkou a nechajte kysnúť 1,5 – 2 hodiny na teplom mieste.
Cesto vypracujte rukami, ktoré si predtým potrite olejom. Vložte ho späť do nádoby, zakryte a nechajte ešte 1 hodinu. Z cesta si môžete vyrobiť akékoľvek koláče s rôznymi plnkami.