Púpavu na jar nájdete takmer všade, ale mnohí ani len netušia o jej liečivých účinkoch. Môžete si z nej uvariť napríklad sirup podľa portálu napadovy.blog, ktorý má detoxikačné vlastnosti, znižuje množstvo tukov v pečeni, čím zlepšuje celkové fyzické zdravie, aj stav pleti píše pani Danica!
Potrebujeme:
200 kvetov púpavy v plnom kvete bez stopky
750 ml vody
500 g cukru
šťavu z 1 citróna


Postup:
1. Príprava – umývanie a čistenie kvetov
Po odtrhnutí kvetov sa o ne musíme okamžite postarať, aby nám nezvädli. Nemôžeme ich umyť pod tečúcou vodou, pretože by sme prišli o peľ a okvetné lístky sa rozdrvia. Naplníme teda umývadlo studenou vodou a púpavové listy v nej prepláchneme niekoľkokrát. Potom ich vyberieme pomocou sitka. Prach a dokonca aj malý hmyz, ktorý mohol byť v kvetoch ukrytý, ostane v umývadle. Vyprázdnite ho, napustite čistú vodu a celý proces zopakujte, kým nebude voda čistá. Potom kvety vyberieme, dáme ich na savý papier okvetnými lístkami smerom dole, aby dobre vyschli.


2. Po vyschnutí kvetov budeme musieť odstrániť všetky okvetné lístky a zbaviť sa zelenej časti, ktorá je trpká. Zoberieme si hrniec, v ktorom budeme variť sirup, s objemom asi 1,5 – 2 litre. Nad ním chytíme každý kvet a opatrne ho oddelíme od zelenej časti.


3. Uchopíme lupene púpavy uprostred kvetu, koľkokrát je to možné, vytiahneme ich a vložíme do hrnca.
4. Pokračujeme, kým zelená časť nie je úplne holá, bez okvetných lístkov. Do hrnca vám možno spadnú aj zelené čiastočky, ale väčšia časť bude takto oddelená.


5. Keď sú všetky okvetné lístky pripravené v hrnci, prejdeme k samotnej príprave.


Príprava extraktu z púpavy
6. Okvetné lístky púpavy v hrnce podlejeme vodou a hrniec dáme na sporák. Privedieme do varu a za občasného miešania varíme asi 8 minút. Potom odstavíme, zakryjeme hrniec pokrievkou a necháme tekutinu vychladnúť na izbovú teplotu. Hrniec dáme na noc do chladničky, aby sa počas tejto doby vylúhovali prospešné látky z púpavy.
Príprava púpavového sirupu
7. Nasledujúci deň tekutinu z hrnca prefiltrujeme cez sitko a dobre vytlačíme lupienky, aby z nich odtiekla voda. Odmeriame množstvo kvapaliny pomocou odmerky – mali by ste získať 500 ml extraktu z púpavy.
8. Nalejeme výťažok z púpavy do hrnca. Na každý mililiter extraktu pridáme 1 gram cukru. V tomto prípade teda 500 ml = 500 g cukru. Teraz pridáme aj šťavu z citróna. Hrniec dáme na oheň a privedieme do varu. Za krátky čas sa na povrchu vytvorí pena, ktorú odstraňujeme pomocou lyžice. Sirup necháme variť, kým sa nezredukuje a nezhustne na požadovanú hustotu. Nevarte ho však dlhšie ako 30 minút. Malo by vám vzniknúť približne 600 ml sirupu, ktorý je veľmi voňavý a chutný.


Skladovanie a použitie
Horúci sirup nalejeme do sterilizovaných pohárov alebo fliaš a uzavrieme viečkami (vrchnákmi). Buďte opatrní pri nalievaní horúceho sirupu a sklenené nádoby položte na kovovú tácku, ktorá prevezme tepelný šok a zabráni tak prasknutiu skla.
Sirup má výbornú chuť a môžete ho piť len tak zriedený čistou vodou alebo minerálkou. Takisto je vhodný aj do čaju alebo na prípravu ovocných koktailov. Výborne chutí ja na lievancoch, či palacinkách.