Dávala vám babička v detstve piť šípkový čaj? Určite vedela, prečo to robí! Ide totiž o prospešné plody sú veľmi užitočné pre ľudské zdravie, najmä v chladnom, zimnom počasí.
Aby ste v nich zachovali všetky prospešné vlastnosti, musíte dodržať špecifický postup, ako to dosiahnuť.
Je dôležité zbierať iba zrelé bobule, vedieť ich pripraviť na sušenie a samozrejme ich rýchlo a efektívne sušiť. Ponúkame vám niekoľko spôsobov a na vás už je len vybrať si taký, ktorý je pre vás najprijateľnejší.
Šípky môžete začať zbierať v auguste, vtedy už dozrievajú prvé plody. Aj keď veľa závisí od počasia a regiónu. Je však nevyhnutné, aby ste zber ukončili ešte pred prvým mrazom. Zmrazené šípky totiž rýchlo strácajú väčšinu vitamínov.
Zbierajte šípky za slnečného a suchého počasia. Vlhké bobule budú dlhšie schnúť, čo môže ovplyvniť ich kvalitu.
Vyberajte iba veľké, nepoškodené plody, je lepšie ich nechať mierne nezrelé. Nevyhadzujte ani mäkšie a zrelšie bobule, uvarte z nich napríklad džem.
Neodkladajte sušenie plodín na neskôr – celý proces začnite najneskôr nasledujúci deň.
Bobule pred zimným zberom nie je potrebné umývať. Prebytočná vlhkosť opäť predĺži čas sušenia, čo so sebou prináša stratu prospešných vlastností.
Po zbere nevyberajte vnútro šípok, nakoľko pomáhajú udržiavať vitamíny vo vnútri plodu a sú rovnako užitočné.
- Advertisement -
Sušenie v plynovej rúre
Je to vhodné, ak nemáte k dispozícii žiadne ďalšie možnosti. Je pravda, že sušenie v rúre trvá dlho. A bobule sa dajú veľmi ľahko presušiť.
Naukladajte ich na plech na pečenie do jednej vrstvy a pošlite ich do rúry predhriatej na 45-50 stupňov na 8-10 hodín, pričom teplotu postupne zvyšujte na 60-70 stupňov. Neprekračujte stanovené limity, pretože zničíte požadovaný výsledok.
- Advertisement -
Hodinu pred varením znížte teplotu na pôvodnú teplotu. Dvierka rúry by mali byť vždy mierne pootvorené. To umožní odparovanie vlhkosti. Šípky pravidelne otáčajte, aby sa nespálili.
Sledujte farbu šípok. Ak začnú rýchlo tmavnúť, okamžite znížte teplotu. Po sušení otvorte dvierka rúry ešte viac a nechajte ich vychladnúť. Ochránite ich tak pred náhlymi zmenami vlhkosti a teploty.
Sušenie v elektrickej rúre
Bobule mnohonásobne rýchlejšie schnú, ale zároveň strácajú niektoré živiny. Proces budete musieť neustále sledovať, aby ste šípky nespálili.
Nastavte teplotu na 40 stupňov. Bobule sušte na plechu na pečenie 3-4 hodiny, potom 2-3x zvýšte teplotu na 60 stupňov. Po vypnutí rúry ich nechajte úplne vychladnúť.
Ak používate teplovzdušnú rúru, udržujte teplotu na 40 stupňoch. Zvýšenie môže negatívne ovplyvniť plody a vysušiť ich.
Sušenie v elektrickej sušičke
Špeciálne zariadenie veľmi uľahčuje sušenie. Všetko, čo musíte urobiť, je vložiť ovocie do sušičky a potom vyzdvihnúť hotový výrobok.
Rozložte šípky na drôtené pletivo a nastavte teplotu na vhodné nastavenie. Čím je nižšia, tým viac vitamínov si šípky zachovajú. Čas sušenia sa však takmer zdvojnásobí.
Sušenie na vzduchu
Prirodzený spôsob osloví tých, ktorí na to majú dostatok priestoru a času. Za najsprávnejšie sa považuje dlhodobé sušenie na vzduchu. Ale aj tu existujú určité pravidlá.
Šípky rovnomerne rozložte na papier alebo podnos na dobre vetranom mieste. Zaistite, aby boli dobre chránené pred slnečným žiarením.
Ovocie pravidelne obracajte, aby rovnomerne uschlo. Na noc ich skladujte doma. Proces sušenia by sa mal zavŕšiť do 1-2 týždňov, v závislosti od poveternostných podmienok.
Ako skladovať sušené šípky?
Potom, čo šípka dosiahne požadovaný stav, musí byť odoslaná na skladovacie miesto. Plody najskôr vložte do látkového vrecka, škatule alebo nádoby (prikryte gázou, nie vekom) a skladujte na tmavom a suchom mieste. Neskladujte ich v chladničke, na balkóne alebo v pivnici.
Ak ste dodržali všetky odporúčania, potom si môžete lahodný a zdravý nápoj vychutnávať po celý rok. Podeľte sa o tento návod na úspešne sušenie šípok aj s vašimi priateľmi na Facebooku.