Výhody cesnaku sú známe už niekoľko stáročí a ide o jednu zo základných surovín, ktoré by ste mali mať vždy po ruke. No nie každý vie, ako ho uschovávať.
Skladovanie cesnaku je dôležitou témou. Ak má správne podmienky skladovania, vydrží až do nasledujúcej sezóny. V inom prípade začne hniť alebo klíčiť. V prípade, že sa tomu chcete vyhnúť a naučiť sa, aké podmienky vytvoriť pre skladovanie cesnaku, pokračujte v čítaní tohto článku…
Prospešné vlastnosti cesnaku sa do značnej miery vysvetľujú skutočnosťou, že ide o cibuľu, ktorá sama o sebe disponuje toľkými výživnými látkami, aby z nej v budúcnosti niečo vyrástlo. Hneď ako teda začne cesnak klíčiť (k tomu dochádza najmä v dôsledku vysokej vlhkosti), obsah vitamínov začne rýchlo klesať. Začne vyzerať zvädnuto, bez chuti a rýchlo sa kazí.
Hniloba robí z cesnaku plodinu, ktorá by sa nemala konzumovať. Pred uskladnením cesnaku sa musí starostlivo roztriediť a odstrániť všetky hlávky so škvrnami, dierami a tmavými miestami.
Ešte pred vynájdením chladničiek bol cesnak zapletený a zavesený na chladnom a tmavom mieste – v podkroví alebo v pivnici. Môže sa tam takto skladovať aj niekoľko mesiacov bez toho, aby vám vyklíčil. Čo však v prípade, keď vaše podmienky neumožňujú, aby ste cesnak takto skladovali doma?
- Advertisement -
Spáliť korene
Čerstvo zozbieraný alebo zakúpený cesnak má vždy nejaké korene. Áno, nie sú príliš viditeľné, ale sú zodpovedné za to, či cesnak klíči alebo nie. Ak tomu chcete zabrániť, musíte ich vypáliť pomocou zápaliek, zapaľovača alebo horákom na sporáku.
Táto metóda si vyžaduje debničku alebo trojlitrovú nádobu. Vrstvy soli sa striedajú s hlávkami cesnaku a pevne ich obklopujú. Strúčiky cesnaku tak zostávajú čerstvé aj po dlhšiu dobu a nemôžu zhniť ani začať klíčiť: je to akoby boli zakonzervované v soli.
Iným spôsob, ako ochrániť cesnak pred vlhkosťou, je použitie pilín, zŕn, popola alebo múky namiesto soli za predpokladu, že horná vrstva sypkého produktu je v hrúbke minimálne 2 cm.
Roztopený parafín
- Advertisement -
Čerstvo zozbieraný cesnak sa kedysi ponáral do roztaveného parafínu, nechali ho odtiecť a stvrdnúť. Týmto spôsobom nemohol stratiť vlhkosť a nehrozilo mu skazenie.
Podeľte sa o tento článok s tými, ktorí nevedia, ako správne uchovávať cesnak v domácich podmienkach!