Čínska metóda výsadby zemiakov, ktorá vám zabezpečí nevídanú úrodu – Stačí urobiť toto

- Advertisement -

Ako krajina s najväčším počtom obyvateľov na svete musela Čína brať otázku potravín veľmi vážne. Po celé storočia sa tam pestuje hlavne ryža.

Koniec koncov, vďaka tomu vykazovala najväčšiu produktivitu a umožňovala nasýtiť najpočetnejšie zastúpenie ľudí na planéte. Produktom číslo jeden v krajine sú dnes zemiaky.

Dôležitú úlohu v tom zohral nový prístup k ich pestovaniu. Čínsky spôsob výsadby poskytuje vysoké výnosy a uľahčuje starostlivosť o túto plodinu.

Ďalšou charakteristickou črtou Číny je okrem veľkého počtu obyvateľov aj nedostatok úrodnej pôdy. Aj keď je krajina jednou z najväčších na planéte, značné oblasti zaberajú pohoria. Hlavná populácia krajiny je sústredená v určitých regiónoch. Preto sa počíta každý štvorcový meter pôdy vhodnej pre poľnohospodárstvo.

- Advertisement -

Číňania museli opustiť tradičné metódy výsadby, ktoré sa uplatňujú v iných krajinách.

Čínska metóda pestovania zemiakov neznamená hriadkovanie, ktoré je známe mnohým  záhradkárom. Namiesto toho je rastlina posypaná zeminou z materiálov, ktoré poskytujú dobrú priedušnosť. S rastom kríkov sa postupne pridávajú aj vrstvy pôdy. Zemiaky sú zasadzované veľmi hlboko. Autori metódy sú presvedčení, že takto môžete dosiahnuť bohatú úrodu.

Čínska metóda výsadby umožňuje využívať menšiu plochu. Zemiaky navyše nie je potrebné zbavovať buriny ani polievať.  Zriedkavejšie polievanie sťažuje škodcom ako pásavka zemiaková prístup k listom. Všetko by malo byť zasadené veľmi hlboko.

S odrodami musíte experimentovať, pretože to, čo rastie v strednom políčku nemusí priniesť rovnako dobré výsledky. Preto je vhodné na výsadbu použiť odrody s vysokou úrodnosťou.

- Advertisement -

Na výsadbu sa vyberajú malé hľuzy. Každá by mala mať približne rovnakú veľkosť ako stredné vajce. Zemiaky sa skladujú pri nízkych teplotách (nie viac ako 15 stupňov) a až pred výsadbou sa rozložia na niekoľko dní do teplej miestnosti so zapnutými svetlami. Hľuzy by mali zozelenieť a vyklíčiť.

Časť dužiny sa odstráni a potrie popolom (aby nedošlo k hnilobe).

Na výsadbu sa používa hlboká široká jama. Jej priemer musí mať najmenej 70 centimetrov. Vložia sa do nej zemiaky a pokryjú sa zmesou zeminy, hnoja alebo kompostu a superfosfátu (môže byť nahradený kostnou múčkou). Pokojne môžete pridať ešte pár hľúz (hoci Číňania to tak nerobia).

Vrstva pôdy nad zemiakmi by nemala byť väčšia ako 10 centimetrov. Zvyšok jamy zostáva prázdny.

- Advertisement -

Počkajte, kým rastlina nedosiahne výšku 15 centimetrov, a posypte ju zeminou. Na povrchu by nemalo zostať viac ako 5 centimetrov vysoký krík.

Keď krík dorastie do 20 centimetrov, musíte ho opäť zakopať a na povrchu ponechať iba najvyššie výhonky.

Vďaka tomu je jama úplne naplnená a okolo kríka sa vytvára malý kopček. Zakaždým by ste mali pridať nielen pôdu, ale aj rovnakú zmes, ktorá sa používa na výsadbu.

Zalievanie sa môže vykonávať nie častejšie ako raz týždenne. V daždivom počasí nemusíte na polievanie ani myslieť. Pravidelne pridávajte draselnú soľ alebo trus vtákov (zvýšia úrodnosť). Jediná vec, ktorú nemožno zanedbať, je kyprenie pôdy. Zemina by nemala byť príliš natlačená, inak by listy nemali dostatok vzduchu.

Ak sa nechcete zapodievať so škodcami, stačí medzi kríkmi zasadiť riadky cesnaku. A vyrieši tak jeden z najväčších problémov.

Ďalším materiálom, ktorý je vhodný pre tieto „záhony“, je slama. Poskytuje dobrý prístup vzduchu a vody. S takýmto plnidlom rastú zemiakové kríky veľmi rýchlo. Touto výsadbou je možné z jednej hriadky pozbierať až dve plodiny.

Hlavnou vecou je včasné uvoľnenie pôdy. Žiadne kopcovanie a takmer žiadne vytrhávanie buriny. Hojné zavlažovanie sa musí zabezpečiť až v čase kvitnutia.

„Čínske“ zemiaky milujú prírodné hnojivá a popol, ktorý zabraňuje hnitiu listov.

Ak si nie ste istí, či táto metóda bude fungovať, vyčleňte si malú plochu pre neštandardnú hriadku. A na jeseň porovnajte, ktorá z metód bude efektívnejšia.

Zdroj: zdroj

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články