Možno každý záhradník aspoň raz v živote počul radu o použití vaječných škrupín na svojej záhrade. Aký to má vlastne zmysel? Čo ponúka vaječná škrupina a v akej forme je najefektívnejšie ju použiť?
Je známe, že vaječné škrupiny sú bohatým zdrojom organického vápnika (90%), ako aj fosforu, fluoridu, medi, železa a mnohých ďalších.
Najskôr je potrebné pripraviť škrupiny – dôkladne ich opláchnite a nechajte sušiť 6 hodín. V záhrade budú mať niekoľko rôznych využití. Prvým je tekuté hnojivo. Rozdrvené škrupiny (z 2 vajec) zalejte čistou vodou do litrovej nádoby a nechajte 7 dní na tmavom mieste. Potom všetky plodiny polejte týmto hnojivom. Vrch môžete posypať zvyšnými škrupinami na dne nádoby.
Druhým spôsobom využitia škrupín sú minerálne „poháriky“ na sadenice. Do polovice vaječnej škrupiny pridajte pôdu a zasaďte semiačka. Počkajte, kým sa objavia klíčky. To môže trvať 2 – 3 týždne, v závislosti od zvolenej plodiny (vhodná metóda pre všetky rastliny, bez výnimiek).
Teraz stlačte škrupinu tak, aby sa rozbila, a rastlinu zasaďte priamo do zeme. Pri rozpade bude škrupina vynikajúcim štartovacím hnojivom pre malú rastúcu rastlinu.
Môžete jednoducho posypať škrupinu po povrchu zeminy – to ju nielenže postupne vyživí, ale aj odoženie škodcov.
Pohodlnejšou metódou využitia sú škrupiny pomleté v mlynčeku na kávu. Stačí, ak ich potom vysypete na pôdu okolo rastlín.
Škrupiny majú schopnosť odvrátiť škodcov. Rozpolenú vaječnú škrupinu navlečte na dlhý pásik vyrezaný napríklad z plastového vreca.
A zaveste to blízko rastlín či iných plodín. Už sa viac nemusíte báť škodcov ako mlynárik kapustový, slimáky a podobne.
Zdroj: youtube