Cesnak je skvelou plodinou, ktorá je vhodná nielen do rôznych mäsových, ale aj zeleninových pokrmov.
Okrem toho, v zime dokáže nahradiť polovicu vašej lekárničky. Rastlina je dosť vyberavá, aj keď si vyžaduje určitú starostlivosť. Ak urobíte všetko správne, môžete získať dobrú úrodu.
Možno ste si všimli, že veľa záhradkárov zaväzuje vrcholy cesnaku na uzol. Robia to z nejakého dôvodu. Tento malý trik im pomáha vypestovať väčšie hlávky, ktoré sa navyše lepšie skladujú. Ako to funguje?
Hlávka cesnaku sa tvorí súčasne s pozemnou časťou. V druhej polovici leta sa väčšina výživných látok prenáša do vňate. Ich zviazanie do uzla spomaľuje proces starnutia a hlávka začína rásť omnoho intenzívnejšie.
Kedy je potrebné uviazať uzol
Tento postup sa odporúča vykonať 5-7 dní pred zberom. Stupeň dozretia cesnaku môžete určiť podľa nasledujúcich kritérií:
- konce vňate zožltnú
- šupka praská
- výhonky majú sklon k zemi
Zviažte iba vrchné časti cesnakovej vňate. Ak sú vrcholy dlhšie ako 40 cm, urobte dva uzly. Snažte sa ich príliš neuťahovať, aby ste nepoškodili rastlinu.
Niektorým sa dokonca podarí vytvoriť zapletané vrkoče, no trvá to o niečo dlhšie. Nezabudnite pri tom použiť rukavice – listy cesnaku sú dostatočne ostré a môžu vám ublížiť.
Príprava na zber
Ak chcete pripraviť rastlinu na zber a stimulovať vývoj cibuľky, môžete vykonať niekoľko krokov:
- Pred vykopaním cesnaku znížte polievanie v priebehu jedného mesiaca. A za dva týždne – úplne zastavte polievanie. Týmto spôsobom zabránite tomu, že hlávky začnú hniť.
- Do 7 dní odrežte všetky zažltnuté listy.
- Do 2-3 dní pôdu dôkladne zbavte buriny a prekyprite.
- Listy cesnaku zaviažte a odstrihnite ich ostrými nožnicami alebo nožom. Rez musí byť šikmý. Na ochranu cibuľky pred infekciou ošetrite poškodené miesto popolom. Netrhajte listy rukami, pretože by to mohlo poškodiť rastlinu.
Pár dní pred zberom úrody vykopte niekoľko hlávok a skontrolujte ich. Ak sú strúčiky pevné a šupka silná, cesnak je zrelý na zber.
Pravidlá zberu
Cesnak zbierajte počas pekného suchého dňa, najlepšie ráno alebo večer. Ak nedávno pršalo, počkajte, kým zem vyschne. Zarazte vidly alebo lopatu kolmo na pôdu a rastlinu opatrne vykopte. Očistite ho od zeminy a nechajte trochu zaschnúť. Potom cesnak zaveste na dobre vetrané miesto.
Správne pozberaný cesnak sa dobre udrží po celú zimu. Vďaka uzlu bude cesnak šťavnatý a mimoriadne chutný. Vyskúšajte to aj vy!
Ďakujeme, že zdieľate tento článok s vašimi priateľmi na Facebooku. Vďaka vám radi robíme články každý deň.
Pre nové zaujímavé články dajte LIKE na našu Facebookovu stránku