Cibuľa je súčasťou nekonečného množstva receptov. Preto niet divu, ak si niektorí ľudia robia zásoby tejto skvelej a zdravej suroviny.
Avšak nie každý vie, ako správne skladovať cibuľu, a tak vrece plné tejto zeleniny často „neprežije“ až do polovice zimy.
Ak si ho správne pripravíte, zásob bude dostatok aj do budúcej sezóny. Prečítajte si o užitočných tipoch, ktoré vám pomôžu v tom, aby cibuľa nevyšla na zmar.
Problémy totiž začínajú už v polovici jesene, keď vlhkosť v chladných miestnostiach rýchlo stúpa. Najlepšie miesta na skladovanie cibule sú balkón, pivnica alebo podkrovie. Najlepšie je, samozrejme, zvoliť si špajzu. Ale nie každý chce skladovať cibuľu vedľa domácich potrieb.
- Advertisement -
Naše prababičky a pradedovia vedeli všetko o tom, ako sa vyhnúť klíčeniu a hnitiu.
Tu je niekoľko pravidiel, ktoré vám pomôžu vyhnúť sa problémom:
Miestnosť musí byť dobre vetraná a suchá. V zatuchnutom vlhkom vzduchu sa cibuľky rýchlo prebúdzajú a pučia.
Neskladujte cibuľu v jednom vrecku. Presnejšie, nie v jednom obrovskom mechu. Faktom je, že takto sa vetrať určite nebude. Okrem toho sa cibuľa stane vynikajúcim prostredím pre hnilobu.
Chladnička je najhoršie miesto na uskladnenie cibule. Je v nej dosť vlhko a zelenina ľahko absorbuje vlhkosť. Nemusí vyklíčiť, ale stane sa slizkou, bez chuti a príde o väčšinu svojich prospešných látok.
- Advertisement -
Tmavé miesto bude váš spojenec. Pri nedostatku slnečného svetla je menej pravdepodobné, že cibuľa vyklíči.
Do úvahy vezmite aj teplotný režim. Optimálna teplota skladovania je 4 až 10 stupňov. Ak máte nezateplený balkón, je to ideálne.
Teraz už je jasné, prečo sa cibuľa zapletá do vrkočov a vešia na steny. Týmto spôsobom na neotlačia, sú dobre vetrané a ďaleko od vlhkých rohov.
Bez tejto zeleniny je takmer nemožné si predstaviť zemiakové placky, fašírky či obrovské množstvo šalátov. Podeľte sa o tieto tipy s vašimi priateľmi na Facebooku!