Mäso je príliš cenný produkt na to, aby sa ním plytvalo. O to nepríjemnejšie je, keď ho objavíme v chladničke až po určitom čase, kedy už nie je vhodné na konzumáciu.
Možno ste ho kúpili v akcii a nevypočítali ste čas. Alebo ste na neho jednoducho zabudli – stať sa môže čokoľvek. Staré mäso však nemusí byť vždy pokazené a preto vám ukážeme niekoľko spôsobov, ako ho zachrániť.
Tieto triky sa často používajú v supermarketoch, keď sa končí dátum spotreby. Prečo sa teda nechopiť možnosti, keď je situácia beznádejná?
Na začiatok sa treba uistiť, že mäso je naozaj len zatuchnuté, nie so nahnité. Šetrnosť je v poriadku, no vaše zdravie je dôležitejšie. Ak teda výrobok zmenil farbu, má hlienovitú štruktúru alebo má neznesiteľne silný zápach, mal by sa zlikvidovať. V prípade, že situácia nie je taká kritická, skúste použiť niektorú z našich metód.
- Ak je vôňa len slabá, pomôže soľ a cukor. Vezmite lyžicu oboch ingrediencií, rozotrite to na mäso a nechajte pôsobiť dve hodiny. Potom mäso opláchnite tečúcou vodou.
- Namočte ho do studenej vody s jednou polievkovou lyžicou octu, aby ste odstránili zápach. Mäso môže byť trochu tvrdšie.
- Marinovanie na grilovanie. Nakrájajte cibuľu na polovičné krúžky, zmiešajte s kúskami mäsa a korením. Nechajte 4 hodiny v chladničke a potom grilujte na ohni.
- Kúsky mäsa potrite pikantnou horčicou a nechajte hodinu odstáť. Následne ich opláchnite, a máte k dispozícii mäso pripravené na dusenie. Skvelé využitie napríklad na guľáš.
- Namočte mäso na hodinu do veľmi slabého roztoku manganistanu, potom ho opláchnite.
- Nechajte mäso v slanom náleve niekoľko hodín. Malo by byť veľa soli, ktorá odstráni nepríjemný zápach.
- Mäso namočte na hodinu do šťavy z granátového jablka. Skvelé na pečenie a varenie na otvorenom ohni.
Tieto metódy pomáhajú odstrániť zápach a špeciálnu chuť mu navyše dodávajú aj niektoré marinády.
Zdroj: mirhitrostey.com