Ako zachrániť mäso, ktoré ste nechali v chladničke dlhšie? TAKTO BUDE EŠTE DOBRÉ

- Advertisement -

Mäso je príliš cenný produkt na to, aby sa ním plytvalo. O to nepríjemnejšie je, keď ho objavíme v chladničke až po určitom čase, kedy už nie je vhodné na konzumáciu.

Možno ste ho kúpili v akcii a nevypočítali ste čas. Alebo ste na neho jednoducho zabudli – stať sa môže čokoľvek. Staré mäso však nemusí byť vždy pokazené a preto vám ukážeme niekoľko spôsobov, ako ho zachrániť.

Tieto triky sa často používajú v supermarketoch, keď sa končí dátum spotreby. Prečo sa teda nechopiť možnosti, keď je situácia beznádejná?

raw meat on brown wooden table                       unsplash

Na začiatok sa treba uistiť, že mäso je naozaj len zatuchnuté, nie so nahnité. Šetrnosť je v poriadku, no vaše zdravie je dôležitejšie. Ak teda výrobok zmenil farbu, má hlienovitú štruktúru alebo má neznesiteľne silný zápach, mal by sa zlikvidovať. V prípade, že situácia nie je taká kritická, skúste použiť niektorú z našich metód.

- Advertisement -
  • Ak je vôňa len slabá, pomôže soľ a cukor. Vezmite lyžicu oboch ingrediencií, rozotrite to na mäso a nechajte pôsobiť dve hodiny. Potom mäso opláchnite tečúcou vodou.
  • Namočte ho do studenej vody s jednou polievkovou lyžicou octu, aby ste odstránili zápach. Mäso môže byť trochu tvrdšie.
  • Marinovanie na grilovanie. Nakrájajte cibuľu na polovičné krúžky, zmiešajte s kúskami mäsa a korením. Nechajte 4 hodiny v chladničke a potom grilujte na ohni.
  • Kúsky mäsa potrite pikantnou horčicou a nechajte hodinu odstáť. Následne ich opláchnite, a máte k dispozícii mäso pripravené na dusenie. Skvelé využitie napríklad na guľáš.
  • Namočte mäso na hodinu do veľmi slabého roztoku manganistanu, potom ho opláchnite.
  • Nechajte mäso v slanom náleve niekoľko hodín. Malo by byť veľa soli, ktorá odstráni nepríjemný zápach.
  • Mäso namočte na hodinu do šťavy z granátového jablka. Skvelé na pečenie a varenie na otvorenom ohni.

skewed meat in bowl beside knife and fork                             unsplash

Tieto metódy pomáhajú odstrániť zápach a špeciálnu chuť mu navyše dodávajú aj niektoré marinády.

 

Zdroj: mirhitrostey.com

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články