Maslo nás v kuchyni sprevádza prakticky každý deň. Je na ňom niečo úplne magické, čo spôsobuje, že nedokážeme odolať nutkaniu zaboriť sa do tohto zamatového vzorca.
Maslo je najlepším partnerom čerstvého chleba pri tvorbe lahodných sendvičov, ktoré s radosťou konzumujeme každý deň. Je to jedna zo základných zložiek všetkého pečiva a sladkostí. Vďaka jeho širokému spektru využitia budete len ťažko hľadať niekoho, kto dokáže žiť bez masla.
Pravdepodobne ste už raz alebo dvakrát omylom nechali mlieko niekoľko hodín na kuchynskej linke, čo spôsobilo, že sa pokazilo a bolo treba ho vyhodiť.
Väčšinu mliečnych výrobkov je potrebné chladiť, ak sa nezjedia v krátkom čase.
Pokiaľ ide o maslo, zdá sa, že je to trochu inak.
Ľudia k nemu pristupujú dvoma spôsobmi. V dome mojich starých rodičov sa maslo vždy chladilo v chladničke, a keď bolo príliš tvrdé na sendviče, vybrala sa z neho len časť.
V mojom rodinnom dome je to úplne inak, pretože maslo leží bez prerušenia pod pokrievkou na kuchynskej linke. Ktoré riešenie je bezpečnejšie?
Odveká diskusia o tom, či je skutočne bezpečné konzumovať nechladené maslo, nám stále zamotáva hlavu.
Koniec koncov, maslo sa vyrába zo smotany a mlieka, nemalo by sa teda považovať za produkt, ktorý je trvalo uložený v chladničke? Vedci sa rozhodli pozrieť sa na túto otázku bližšie.
Odborníci zistili, aký je presný čas, počas ktorého môže byť maslo skladované mimo chladničky, než sa pokazí.
Ukázalo sa, že maslo možno ponechať vo vzduchotesnej nádobe s viečkom alebo v nepriehľadnej miske na maslo po dobu dvoch týždňov. Samozrejme, je potrebné dodržiavať určité pravidlá….
Maslo by malo byť solené. Tento typ masla má vyšší obsah sodíka, ktorý zabraňuje množeniu baktérií, takže sa výrobok rýchlo nekazí.
Ak sa teplota v kuchyni pohybuje nad 21 stupňov, maslo by malo byť vždy v chladničke, či už je solené alebo nie. V takom prípade si nebude môcť udržať konzistentnú konzistenciu.
Ako vidíte, všetko závisí od osobných preferencií. Ak máte radi mäkké maslo, ktoré sa dá ľahko natrieť na čerstvý krajec chleba, nič vám nebráni uchovávať ho približne dva týždne mimo chladničky vo vzduchotesnej nádobe.