Aj taká obyčajná vec, akou je varenie vajec, môže byť v skutku vedecká činnosť. Laboratórni asistenti na oddelení lekárskeho výskumu University of Birmingham starostlivo študovali chemické reakcie, ktoré sa vyskytujú pri príprave vajec. Odborníci dospeli k záveru, že vody by sa po uvarení vajec nemala vôbec vylievať.
Vlastnosti vody po uvarení vajec
Vaječné škrupiny z 90% pozostávajú z uhličitanu vápenatého. Obsahujú tiež ďalších 27 prvkov, medzi ktoré patrí fosfor, fluór, meď, kremík, zinok. Pri varení vajec je voda nasýtená iónmi vápnika a inými stopovými prvkami.
Ióny vápnika sú také malé, že dokážu ľahko preniknúť do a z organickej bunky. Tá následne spúšťa v bunke chemické reakcie spojenými so syntézou živín.
- Advertisement -
Táto vlastnosť vody po uvarení vajec je obzvlášť cenná pre pestovateľov kvetov. Počas pozorovaní chemici zistili, že takáto voda zvyšuje rýchlosť rastu až o 10-násobok! Semená nasiaknuté vodou vytvárajú silné klíčky a sadenice sú odolnejšie voči škodcom a chorobám.
Okrem priamej stimulácie rastu rastlín voda pomáha udržiavať kyslosť pôdy v rozmedzí 5,5-6,5 pH. To je dôležité, pretože neutrálne prostredie poskytuje rastlinám optimálne podmienky pre príjem živín.
Ako používať vodu po uvarení vajec
Po uvarení vylejte vodu do samostatnej nádoby a vajíčka okamžite zalejte ľadovou vodou, aby ste si uľahčili oddeľovanie škrupiny. Pripravený vývar nechajte vychladiť a používajte ho na polievanie a postrek izbových rastlín počas dňa.
- Advertisement -
Rastliny s nedostatkom vápnika môžete ľahko identifikovať: ich listy majú vysušené končeky a sú pokryté hnedými škvrnami. Charakterizuje ich pomalý rast výhonkov a malý vzrast listov.
Slepačie vajcia možno doslova považovať za produkt bez odpadu. Škrupina je prírodným zdrojom vápnika a tiež účinným inovatívnym liekom na alergie. Okrem toho, membrány vaječnej škrupiny pomáhajú pri liečbe kĺbových ochorení.