Mrazenie potravín si nevyžaduje kulinárske zručnosti, ale vyžaduje si určité znalosti. Čo by nemalo ísť do mrazničky a čo má prípadne špeciálne požiadavky? V tomto krátkom zozname sa dozviete, čo by ste nemali dávať do mrazničky.
Mrazenie potravín
Desaťročia po tom, čo sa mrazničky stali neodmysliteľnou súčasťou domácností, je ťažké predstaviť si život bez nich. Existuje niekoľko stratégií ich používania – niektorí ľudia zmrazujú zvyšky jedla, iní si robia zásoby do budúcnosti a niektorí majú v mrazničke len ľad a balíček mrazeného ovocia.
Často sa hovorí, že ak niektoré vhodné produkty nemrazíme, nevyužívame ich plný potenciál.
Najčastejšie však pochybujeme o tom, čo môžeme dať do mrazničky, a ak to vyberieme, môžeme sa spoľahnúť, že to bude zdravé a vhodné na použitie. Našťastie je možné pripraviť si zoznam surovín, na ktoré by sa tento spôsob konzervácie nemal vzťahovať. Niekedy ide o kulinársku hodnotu, niekedy dokonca o zdravie.
Ako zmrazovať potraviny
Na začiatok si pripomeňme všeobecné pravidlá: po prvé, potraviny nemrazte teplejšie, ako je izbová teplota. Mraznička sa tým zvnútra zahrieva, vzniká námraza a zbytočne sa spotrebúva energia.
Dobre zmrazené výrobky by mali čo najrýchlejšie stuhnúť, aby sa v nich nevytvorili veľké hrudky ľadu, ktoré pri rozmrazovaní poškodia štruktúru prísady. Pri zmrazovaní potravín dbáme na to, aby bolo plastové vrecko alebo plastová škatuľa označená ako vhodná na zmrazovanie, a každú zmrazenú potravinu označíme dátumom, aby sme vedeli, do kedy ju máme použiť.
Mrazničku najčastejšie používame na skladovanie zeleniny a mäsa. Je na to úplne vhodná s tým, že mäso by v nej nemalo ležať dlhšie ako tri mesiace. Známe pravidlo, že sa nemá zmrazovať niečo, čo bolo predtým rozmrazené, spočíva v tom, že konzervácia zápornou teplotou nezabije všetky mikroorganizmy, ktoré sa medzitým mohli rozmnožiť.
Ktoré potraviny sa nesmú zmrazovať
Do mrazničky nedávame výrobky, ktoré sú veľmi bohaté na vodu. Rozmrazené citrusové plody, paradajky alebo uhorky budú nanič.
Melón je síce vhodný ako kocky ľadu, ale po zohriatí sa zmení na nechutnú kašu. To isté však platí aj pre džúsy alebo koktaily, ktoré okrem toho, že sú nechutné, môžu stratiť aj svoje výživové vlastnosti.
Mliečne výrobky zmrazujeme len zriedkavo, a to oprávnene. Jogurt a mlieko nie sú vhodné na zmrazovanie.
Nemrazíme ani varené vajcia. Pokiaľ ide o surové vajcia, zvyčajne sa odporúča zmrazovať žĺtok a bielok oddelene. Nie je dôvod, prečo sa týmto odporúčaním neriadiť – najmä preto, že ak zmrazíte časť vajca, je to zvyčajne preto, že ste druhú časť použili v recepte.
Zaujímavá situácia nastáva v prípade cesnaku. Zdá sa, že je úplne vhodný na vloženie do mrazničky.
Ukázalo sa však, že pri nízkych teplotách horkne. Podobné rady teda platia aj pre výrobky s výrazne cesnakovou chuťou. Našťastie väčšine zeleniny a ovocia, ktoré nie sú citrusové, sa v mrazničke darí. Stojí za to myslieť aj na zmrazenie nepečeného cesta na chlieb alebo pizzu – mraznička je na tieto účely skvelá.