Cesnak je korenie, ktoré miluje celý svet. Jeho chuť sa nedá ničím nahradiť a do pokrmov ho používame často a radi. Jediný problém je, keď ho musíte ošúpať.
Lúpanie cesnaku
Lúpanie cesnaku je celkom nevďačná úloha. Aromatické klinčeky sú ukryté v tvrdej škrupine. Ten sa nejedí, preto – až na vzácne výnimky – musí pred použitím cesnaku v kuchyni opadnúť. (Výnimkou je pečenie, napr. na grile alebo so zemiakmi v rúre).
Žiadna dráma sa nekoná, keď potrebujete olúpať 3-4 strúčiky cesnaku, čo si typické jedlo vyžaduje . O niečo horšie je, ak musíme obsah dvoch hláv vylúdiť, napríklad pred väčšou párty, prípravou polievky alebo cesnakovej omáčky . Našťastie existujú spôsoby, ako to urobiť.
Lúpanie veľkého množstva cesnaku
Najbežnejším spôsobom je jednoducho rozdrviť strúčik cesnaku plochým nožom, aby ste mohli tvrdú šupku ľahko odstrániť prstami . Ak však nechceme poškodiť štruktúru zuba (napr. ak ho chceme neskôr obrúsiť alebo pretlačiť lisom), je to náročnejšie.
Škrupiny môžete vypáčiť zo strany stonky, ale je lepšie to nerobiť nožom (je to nepohodlné, môže to spôsobiť zranenie a niekedy aj poškodenie noža). Autor kanála Magic Food ukazuje, ako sa to robí v Ázii, kde je varenie s veľkým množstvom cesnaku mimoriadne bežné. No môžete si pomôcť vodou a plastovou fľašou.
Cesnak rýchlo ošúpeme
Cesnak najskôr rozdeľte len na strúčiky, bez šúpania a na 15-20 minút zalejte studenou vodou. Namáčanie týmto spôsobom škrupinu zmäkne a klinčeky zo škrupiny oveľa ľahšie odstránite.
Aby ste to však ešte urýchlili, môžete pohodlne chytiť uzáver plastovej fľaše (napríklad fľašky od nápoja alebo mlieka) a jeho okrajom vypáčiť šupky cesnaku zo strany stonky. Je to pohodlnejšie a teda rýchlejšie, ako robiť to isté s nožom.
Autor ukazuje ešte jeden spôsob lúpania cesnaku vo veľkom . Keď rozdelíte hlávku cesnaku na strúčiky, môžete ich dať niekoľko – aj tucet – do malej plastovej fľaštičky a silno ňou pretrepať.
Po asi tuctu sekúnd by to malo priniesť efekt: strúčiky cesnaku vyskočia zo škrupiny , ale nepoškodia sa. Autor ubezpečuje, že táto metóda dokáže olúpať aj niekoľko desiatok strúčikov cesnaku za minútu.