Vezmite strúčik cesnaku a uzáver fľaše. Kiež by som tento trik poznal skôr

- Advertisement -

Cesnak je korenie, ktoré miluje celý svet. Jeho chuť sa nedá ničím nahradiť a do pokrmov ho používame často a radi. Jediný problém je, keď ho musíte ošúpať.

Lúpanie cesnaku

Lúpanie cesnaku je celkom nevďačná úloha. Aromatické klinčeky sú ukryté v tvrdej škrupine. Ten sa nejedí, preto – až na vzácne výnimky – musí pred použitím cesnaku v kuchyni opadnúť. (Výnimkou je pečenie, napr. na grile alebo so zemiakmi v rúre).

Žiadna dráma sa nekoná, keď potrebujete olúpať 3-4 strúčiky cesnaku, čo si typické jedlo vyžaduje . O niečo horšie je, ak musíme obsah dvoch hláv vylúdiť, napríklad pred väčšou párty, prípravou polievky alebo cesnakovej omáčky . Našťastie existujú spôsoby, ako to urobiť.

Lúpanie veľkého množstva cesnaku

Najbežnejším spôsobom je jednoducho rozdrviť strúčik cesnaku plochým nožom, aby ste mohli tvrdú šupku ľahko odstrániť prstami . Ak však nechceme poškodiť štruktúru zuba (napr. ak ho chceme neskôr obrúsiť alebo pretlačiť lisom), je to náročnejšie.

- Advertisement -

Škrupiny môžete vypáčiť zo strany stonky, ale je lepšie to nerobiť nožom (je to nepohodlné, môže to spôsobiť zranenie a niekedy aj poškodenie noža). Autor kanála Magic Food ukazuje, ako sa to robí v Ázii, kde je varenie s veľkým množstvom cesnaku mimoriadne bežné. No môžete si pomôcť vodou a plastovou fľašou.

Cesnak rýchlo ošúpeme

Cesnak najskôr rozdeľte len na strúčiky, bez šúpania a na 15-20 minút zalejte studenou vodou. Namáčanie týmto spôsobom škrupinu zmäkne a klinčeky zo škrupiny oveľa ľahšie odstránite.

Aby ste to však ešte urýchlili, môžete pohodlne chytiť uzáver plastovej fľaše (napríklad fľašky od nápoja alebo mlieka) a jeho okrajom vypáčiť šupky cesnaku zo strany stonky. Je to pohodlnejšie a teda rýchlejšie, ako robiť to isté s nožom.

Autor ukazuje ešte jeden spôsob lúpania cesnaku vo veľkom . Keď rozdelíte hlávku cesnaku na strúčiky, môžete ich dať niekoľko – aj tucet – do malej plastovej fľaštičky a silno ňou pretrepať.

- Advertisement -

Po asi tuctu sekúnd by to malo priniesť efekt: strúčiky cesnaku vyskočia zo škrupiny , ale nepoškodia sa. Autor ubezpečuje, že táto metóda dokáže olúpať aj niekoľko desiatok strúčikov cesnaku za minútu.

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články