Polievka by na vašom jedálničku rozhodne nemala chýbať. Ale jesť dookola jednu by vás asi po chvíľke omrzelo.
Našťastie receptov na dobré polievky je neúrekom a my vám dnes prinášame tip na 4 výborné recepty, vďaka ktorým budete mať polievku na stole do pol hodiny píše sa ns stránke napadovy.blog!
1. Fazuľová polievka so šunkou
Potrebujeme:
400 g šunky
100 g cibule
15 g cesnaku
30 g masla
400 g konzervovanej fazule
1,3 l kuracieho vývaru
250 g zemiakov
140 g mrkvy
120 g zeleru
1/2 ČL čierneho korenia
100 g zeleného hrášku (mrazeného)
5 g petržlenovej vňate
soľ podľa chuti
Postup:
1. Šunku, mrkvu a cibuľu nakrájame na malé kocky.
2. V hrnci si rozpustíme maslo, pridáme cibuľu a na strednom ohni 1 minútu opekáme.
3. Cesnak si prelisujeme, pridáme do hrnca, premiešame, pridáme šunku a všetko miešame a opekáme 1 minútu.
4. Zeler si nakrájame na malé kúsky, pridáme do hrnca spolu s mrkvou a mrazeným hráškom.
5. Fazuľu scedíme od tekutiny a opláchneme studenou vodou. Pridáme do hrnca spolu s nakrájanými zemiakmi, osolíme, okoreníme a zalejeme vývarom. Premiešame a privedieme do varu.
6. Hrniec prikryjeme pokrievkou a varíme na miernom ohni 20 minút.
7. Nakrájame si petržlenovú vňať, pridáme do hrnca a premiešame. Polievku odstavíme a môžeme podávať. Prajeme dobrú chuť!
2. Kuracia polievka v indickom štýle
Voňavá a chutná polievka, ktorej príprava je veľmi jednoduchá.
Potrebujeme:
2 kuracie stehná
kurací trup
2 ks stopkového zeleru
1 čerstvý kukuričný klas
150 g šampiňónov
250 g mrkvy
130 g cibule
20 g cesnaku
20 g zázvoru
3 PL ryže
soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
1. Stehná a trup vložíme do hrnca, pridáme hrubé plátky mrkvy, veľké kusy cibule a zeleru, kukuricu a celé huby.
2. Zalejeme vodou, pridáme prelisovaný cesnak, nastrúhaný zázvor, ryžu, soľ, čierne korenie podľa chuti, prikryjeme pokrievkou a varíme 30 minút.
3. Kuracie kusy vyberte, mäso môžete obrať, naservírujte do tanierov a zalejte polievkou.
3. Rybacia polievka
Ak máte v obľube rybie pochúťky, vyskúšajte túto rybaciu polievku.
Potrebujeme:
250 g konzervovaných rýb (makrela)
3 PL ryže
300 g zemiakov
100 g mrkvy
120 g cibule
2 PL oleja
soľ a čierne korenie podľa chuti
1/2 ČL červenej mletej papriky
1 bobkový list
10 g čerstvej petržlenovej vňate
10 g čerstvého kôpru
1,5 l vody
Postup:
1. Do hrnca si dáme trochu oleja a na strednom ohreve 2 minúty opekáme na drobno nakrájanú cibuľu.
2. Pridáme mrkvu, premiešame a zeleninu restujeme spolu opäť 2 minúty.
3. Pridáme čierne korenie, papriku, soľ a premiešame.
4. Zalejeme vodou, pridáme na kocky nakrájané zemiaky, ryžu, premiešame a privedieme do varu.
5. Zakryjeme pokrievkou a varíme 15 minút na miernom ohni.
6. Pridáme rybaciu konzervu, premiešame, vložíme bobkový list, zakryjeme pokrievkou a povaríme 5 minút.
4. Rezancová polievka s mäsovými guľkami
4 dôvody, prečo si pripraviť túto polievku: je pripravená z dostupných surovín, príprava trvá len 30 minút, je chuťovo výborná, v chladných dňoch zahreje.
Potrebujeme:
700 g mletého mäsa
250 g cibule
150 g mrkvy
50 g rezancov
350 g zemiakov
2 l vody
2 PL oleja
3 ČL soli
1/2 čierneho korenia
5 g kôpru
1 bobkový list
Postup:
1. Cibuľu nakrájame na malé kúsky, mleté mäso zmiešame s 1/2 cibule, soľou a čiernym korením.
2. Mokrými rukami formujeme malé guľky.
3. Zemiaky si nakrájame na kocky, preložíme ich do hrnca a zalejeme vodou. Privedieme do varu a varíme 10 minút na miernom ohni.
4. Zvyšnú cibuľu osmažíme v hrnci na strednom ohni.
5. Pridáme nakrájanú mrkvu, premiešame, zakryjeme pokrievkou a varíme asi 5 minút.
6. Pridáme guľky, premiešame a povaríme.
7. Pridáme orestovanú zeleninu, soľ, čierne korenie, bobkový list, premiešame, prikryjeme pokrievkou a povaríme ešte 10 minút na miernom ohni.
8. Nakrájame si kôpor.
9. Pridáme rezance, polievku povaríme 3 minúty, pridáme nasekaný kôpor a odstavíme.