Cvikla je potravina, ktorá má mnoho zdravotných benefitov. Je vhodná aj pre tých, ktorí sa snažia schudnúť. Napomáha k správnemu fungovaniu čriev a pomáha zrýchľovať metabolizmus.
Obsahuje vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, E, draslík, zinok, horčík, vánik, fosfor či jód. Možno ju zakomponovať do svojho jedálnička vo forme polievky, šalátu či rýchlych snackov.
Predstavíme vám recepty, s ktorými si cviklu obľúbite aj vy!
Šalát so sušenými slivkami a orechami
Potrebujeme:
pečenú alebo uvarenú cviklu
2 sušené slivky
100 g vlašských orechov
2 lyžice bieleho jogurtu
2 strúčiky cesnaku
soľ
Postup:
Slivky namočíme do vody asi na 0,5 hodiny. Cviklu nahrubo postrúhame a slivky pokrájame na pásiky. Orechy posekáme, cesnak pretlačíme a všetko spolu premiešame.
Fit cviklový šalát
Potrebujeme:
2 cvikly
mrkva
cibuľa
jablko
3 lyžice rastlinného oleja
250g surovej hlávkovej kapusty
soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Cviklu, jablko a mrkvu očistíme a postrúhame nahrubo. Cibuľu nakrájame nadrobno, kapustu na pásiky, všetko spolu premiešame, ochutíme a je hotovo!
Cviklový šalát s ryžou
Potrebujeme:
uvarená cvikla
mrkva
lyžica kukurice (z konzervy)
150 g uvarenej ryže
okolo 8 olív
lyžička sójovej omáčky
lyžica olivového oleja
0,5 lyžičky jablkového octu
korenie na dochutenie
Postup:
Mrkvu i cviklu očistíme a postrúhame nahrubo. Ryžu uvaríme, necháme vychladnúť a premiešame ju s kukuricou. Z olivovéhop oleja, jablčného octu a sójovej omáčky si pripravíme samostatnú omáčku. Šalát je výborný na obed aj na večeru!
Strúhaný šalát
Potrebujeme:
cvikla
mrkva
polovicu zelera
polovicu menšej hlávkovej kapusty
2 lyžice sezamu
lyžica citrónovej šťavy
soľ
olej
korenie na dochutenie
Postup:
Kapustu posekáme nadrobno. Cviklu, mrkvu, zeler ošúpeme a postrúhame. Dochutíme olejom, korením a citrónovou šťavou. Posypeme sezamom a je to!
Zdroj: kulinarnababcia.pl