Grécka polievka s mäsovými guľkami a ryžou
Ingrediencie
- 500 g mletého mäsa
- 115 g ryže
- 2 cibule
- 1 mrkva
- 3 vajcia
- 1 citrón
- 1 pl hladkej múky
- Petržlenová vňať
- 1,5 l slepačieho bujónu alebo vody
- Olivový olej
- Soľ
- Čierne korenie
Postup
V menšej miske si zmiešajte mleté mäso, ryžu, 1 najemno nakrájanú cibuľu, 1 vajce, soľ, korenie, vňať a niekoľko polievkových lyžíc vody. Vymiešajte si zmes a vytvorte z nej mäsové guľky o veľkosti vlašských orechov.
V hrnci si rozohrejte olivový olej, následne doň pridajte najemno nakrájanú mrkvu a cibuľu. Po orestovaní k nim pridajte horúci vývar alebo vodu. Keď začne vrieť, pridajte mäsové guľky a nechajte povariť 30 minút.
Medzitým si pripravte citrónovo-vaječnú zálievku. Vyšľahajte si zvyšné dve vajíčka – osobitne. Do žĺtok nalejte citrónovú šťavu, premiešajte a následne na to k nim pridajte bielky. Po častiach prisypávajte múku a miešajte tak, aby vám nezostali žiadne hrudky.
Prelejte si 2-3 polievkové lyžice polievky do zálievky a premiešajte. Následne zálievku vlejte do polievky a nechajte ju povariť na miernom ohni ešte ďalšie 2 minúty.
Paradajková polievka s mäsovými guľkami a šošovicou
Ingrediencie
- 2 cibule
- 1 mrkva
- 400 g paradajok vo vlastnej šťave
- 105 g šošovice
- 200 g mletého mäsa
- 4 pl strúhanky
- 2 l bujónu alebo vody
- Čerstvý tymián
- 3 pl olivového oleja
- 0,5 čl cukru
- Soľ
Postup
Mleté mäso zmiešajte s nastrúhanou cibuľou, strúhankou a soľou.
Druhú cibuľu a mrkvu si nakrájajte na malé kocky. Preneste ich do hrnca, kde ich opečiete na rozohriatom olivovom oleji. Pridajte paradajky spolu so šťavou a dolejte aj pripravený vývar prípadne vodu.
Keď polievka začne vrieť, pridajte do nej mäsové guľky a varte 15 minút. Po uplynutí tohto času pridajte šošovicu a varte ďalších 15 minút. 2 minúty pred koncom varenia pridajte do polievky tymián a cukor.
Syrová polievka s mäsovými guľkami
Ingrediencie
- 2 cibule
- 2 vajcia
- 1 mrkva
- 2 bobkové listy
- 400 g mletého kuracieho mäsa
- 500 g zemiakov
- 400 g taveného syra
- 1,5 l vody
- Soľ
- Korenie
- 2 pl slnečnicového oleja
- Bylinky podľa chuti
Postup
Mleté mäso zmiešajte s nastrúhanou cibuľou, vajcami, soľou a korením. Vyformujte si mäsové guličky. Olúpané zemiaky nakrájajte na kocky a dajte ich uvariť do hrnca s vodou.
Druhú cibuľu si nasekajte na drobno a mrkvu nastrúhajte na strúhadle. Obe ingrediencie osmažte na slnečnicovom oleji a pridajte ich do hrnca k polovične uvareným zemiakom.
Masové guľky ponorte do polievky a po 15 minútach pridajte nakrájaný tavený syr. Varte ďalších 15 minút a pred podávaním môžete polievku posypať bylinkami.
Polievka s rybacími guľkami
Ingrediencie
- 300 g filiet z bielej ryby
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 2 zemiaky
- 1 žĺtok
- 1,5-2 l vody
- Čerstvé bylinky podľa chuti
- Soľ
- Korenie
Postup
Rybu a nakrájané kúsky cibule si dvakrát pomeľte v mlynčeku na mäso. Výslednú zmes osoľte a okoreňte podľa chuti, pridajte žĺtok, soľ a korenie. Z výslednej hmoty si vyformujte guľky.
Mrkva a zemiaky si nakrájajte na kocky a vložte ich do hrnca s vriacou vodou. Keď je mrkva mäkká, pridajte do polievky rybie guľky a nechajte variť 20 minút. Osoľte a pred koncom môžete pridať nasekané bylinky.
Detská verzia polievky s mäsovými guľkami
Ingrediencie
- 350 g mletého hovädzieho alebo kuracieho mäsa
- 2 krajce chleba
- 100 ml mlieka
- 1,5 l bujónu alebo vody
- Ryžové rezance vermicelli (voliteľné)
- 1 mrkva
- 2 cibule
- 1 pl rozmixovaného kôpru
- 2 pl olivového oleja
- Soľ
- Korenie
Postup
Chlieb polejte mliekom a nechajte pôsobiť 5 minút. Medzitým si cibuľa nakrájajte najemno. V hlbokej miske si zmiešajte mleté mäso, cibuľu a vyžmýkaný chlieb. Pridajte štipku soli, korenie a premiešajte. Z hotovej zmesi si vyformujte malé guľky.
Nakrájajte si druhú cibuľu spolu s mrkvou na kocky a orestujte ich na olivovom oleji. Do hrnca si nalejte vývar alebo vodu, priveďte ju k varu a pridajte do nej orestovanú zmes.
Keď je mrkva mäkká, pridajte mäsové guľky a varte 15 minút. Nakoniec môžete pridať cestoviny, nechajte ich povariť 7 minút a pred podávaním posype nasekanými bylinkami.
Zdroj: sovkusom.ru