Počas vodenia syna do škôlky sa často stáva, že na základe vône, spoločne hádame, čo budú mať na jedenie. Nie som si istá, či je dnes v materských školách to isté menu ako pred 30 rokmi, ale sila nostalgie je nezastaviteľná. Preto sme sa rozhodli, že si spolu s nami zaspomínate na naše obľúbené jedlá z materskej školy. Prikladáme aj recepty!
Pohánková polievka s mäsovými guľkami
Ingrediencie
- 300 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 4 zemiaky
- 100 g pohánky
- 2 litre vody
- 1 bobkový list
- Soľ
Postup
- Očistite si cibuľu a mrkvu. Polovicu cibule narežte na čo najmenšie kúsky a polovicu mrkvy nastrúhajte najemno na strúhadle.
- Zvyšné polovice zeleniny vložte do mlynčeka na mäso a premiešajte s pomletým mäsom. Zmes zľahka osoľte a vytvorte menšie guľôčky.
- Do vriacej vody pridajte premytú pohánku, narezané zemiaky spolu s mrkvou a cibuľou. Po druhom zovretí nechajte variť 10 minút na nízkom ohni.
- Po uplynutí času mäsové guľôčky ponorte do vriacej polievky a varte ďalších 20 minút. 5-7 minút pred koncom varenia pridajte do hrnca bobkový list.
Guľáš s omáčkou a zemiakovou kašou
Ingrediencie
- 500 g hovädzieho alebo teľacieho mäsa
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 1 pl paradajkovej pasty
- 500 ml vody
- 1 pl múky
- 1 pl kyslej smotany
- 2-3 ks celého čierneho korenia
- 1 bobkový list
- 1 pl slnečnicového oleja
- Soľ podľa chuti
Postup
- Mäso nakrájajte na prúžky, cibuľu na malé kocky a mrkvu nastrúhajte na väčšie kúsky.
- Mäso zľahka opečte na slnečnicovom oleji, pridajte cibuľu a mrkvu.
- Po 3 minútach mäso spolu so zeleninou premiestnite do hrnca, prilejte 350 ml vody a nechajte dusiť na slabom ohni po dobu 1 hodiny. 10 minút pred koncom vrenia pridajte čierne korenie, soľ a bobkový list.
- V 150 ml si rozmieľajte múku s paradajkovou pastou a smotanou. Snažte sa vyhnúť hrudkám. Pripravenú omáčku vlejte do hrnca s mäsom. Priveďte k varu a varte ďalších 5 minút.
- Guľáš môžete podávať so zemiakovou kašou.
Rybacie fašírky
Ingrediencie
- 200 g rybieho filé
- 30 g bieleho chleba
- 30 ml mlieka
- 1 vajce
- 1 pl strúhanky
- 1 pl slnečnicového oleja
- Soľ
Postup
- Najskôr skontrolujte, či vo filé nie sú kosti. Následne ho pomeľte v mlynčeku na mäso spolu s chlebom namočeným v mlieku. K zmesi následne pridajte vajce a soľ.
- Vyformujte si fašírky, ktoré obalíte v strúhanke a vyprážajte z oboch strán na dobre vyhriatej panvici s pridaním rastlinného oleja.
- Pripravené fašírky vložte do hrnca, vlejte do neho trochu vody a nechajte dusiť pod pokrievkou na miernom ohni po dobu 15 minút.
Mliečna polievka s rezancami
Ingrediencie
- 200 g tenkých rezancov alebo niťoviek
- 400 ml vody
- 250 ml mlieka
- Soľ
- Cukor podľa chuti
- 1 čl masla
Postup
- Do vriacej vody nasypte rezance, premiešajte a priveďte k varu. Osoľte a varte do polohotového stavu.
- Hneď ako sa množstvo vody zmenší na polovicu, prilejte do hrnca mlieko, nasypte cukor a priveďte k varu. Nechajte variť 2 minúty za občasného miešania.
- Polievku môžete podávať s kúskom masla.
Krupicový nákyp so sirupom
Ingrediencie na nákyp
- 400 g krupice
- 500 g kefíru
- 250 g cukru
- 5 vajec
- ½ čl jedlej sódy
- ½ čl kyseliny citrónovej
- 20 g masla
Ingrediencie na želatínový sirup
- 2 litre vody
- 200 g džemu
- 2,5 pl kukuričného škrobu
Postup
- Žĺtky oddeľte od bielkov a zmiešajte ich s krupicou, sódou, polovicou cukru a kefírom. Nechajte odstáť po dobu 30 minút.
- Bielka vyšľahajte so zvyšným cukrom a kyselinou citrónovou. Túto hmotu premiestnite do napučanej krupici.
- Formu na pečenie si vymastite maslom a pridajte do nej cesto. Vložte ju do trúby vyhriatej na 170 stupňov a pečte 40-50 minút.
- Nákyp pečte najskôr na strednej mriežke a 15 minút pred koncom pečenia ho umiestnite vyššie, aby získal peknú hnedastú farbu.
- Na želatínový sirup si zmiešajte vodu s džemom. Hustotu si prispôsobte vaším chutiam. Časť vody odlejte a rozmiešajte v nej kukuričný škrob.
- Vo chvíli, keď voda s džemom začne vrieť, pridajte k nej rozmiešaný škrob. Varte po dobu 1 minúty.
- Pripravený nákyp podávajte spolu s poliatym sirupom.
zdroj:sovkusom.ru