Jablkový koláč s pudingom
- 480 g polohrubej múky
- 250 g rozpusteného masla alebo margarínu
- 180 g cukru
- 2 pl smotany
- 1 balenie prášku do pečiva
Na plnku
- 600 ml mlieka
- 2 balíky pudingu
- 1 kg jabĺk
Postup
Vymieste si cesto z ingrediencií, rozdeľte ho na 2 časti a vložte na 2 hodiny do chladničky.
Jablká olúpte a nakrájajte na plátky.
Uvarte si puding.
Časť cesta dajte do formy vystlanej papierom na pečenie, na vrch naukladajte plátky jabĺk, vylejte puding a potrite aj druhú časť cesta potrite. Pečte 1 hodinu na 180 stupňoch.
Kokosový dezert
- 4 žĺtky
- 240 g múky
- 1 čl jedlej sódy
- 3 pl kakaa
- 2 pl smotany
Na prípravu stredného korpusu potrebujete
- 180 g cukru
- 4 bielka
- 200 g strúhaného kokosu
- 1 pl múky
Na prípravu krému
- 500 g smotany
- 180 g cukru
Postup
Žĺtky vyšľahajte s cukrom, zalejte kyslou smotanou a pridajte sódu.
Múku zmiešajte s kakaom a preosejte, pridajte ju k predošlej zmesi a doplňte aj ďalšie prísady. Vypracujte cesto.
Formu na pečenie vysteľte papierom na pečenie a dajte do nej polovicu cesta. Pečte na 180 stupňoch do mäkka. Pripravte si druhý korpus.
Zmiešajte bielka s cukrom a dobre ich prešľahajte, potom primiešajte kokos a preosiatu múku. Vložte to do rúry a počkajte, kým korpus trochu nevyschne.
Na krém si vyšľahajte kyslú smotanu s cukrom.
Tip: Je lepšie zvoliť práškový cukor – krém bude nadýchanejší a jemnejší.
Vyformujte si koláč – korpusy potrite pripraveným krémom.
Kanadský koláč
- 200 g cukru
- 5 žĺtkov
- 125 g kyslej smotany
- 1 pl prášku do pečiva
- 600 g múky
- 300 g margarínu
1. Bielková vrstva:
- 5 bielkov
- 90 g cukru
- 2 pl kakaa
- 100 g nasekaných orechov
2. bielková vrstva
- 4 bielka
- 90 g cukru
- Nasekané orechy
Na prvý krém
- 4 žĺtka
- 180 g cukru
- 125 ml kávy
- 400 g masla
Na druhý krém
- ½ konzervy kondenzovaného mlieka
- 400 g masla
Postup
Cukor zmiešajte so žĺtkami.
Spojte kyslú smotanu s práškom do pečiva a zmiešajte ju so žĺtkovou zmesou.
Múku preosejte a zmiešajte ju s margarínom.
Túto zmes následne zmiešajte so smotanovo-žĺtkovou zmesou a vypracujte cesto.
Cesto rozdeľte na 3 časti – jednu časť použite na upečenie jedného korpusu.
Druhú časť cesta dajte do formy, potrite ho ľubovoľným džemom, na vrch dajte vyšľahanú hmotu (5 bielkov, 90g cukru, 2 pl kakaa a nasekané orechy).
Tretiu časť cesta tiež vymastite takouto bielkovou zmesou.
Všetky korpusy pečte asi hodinu na 180 stupňoch.
Na krém si zmiešajte všetky ingrediencie a povarte ich na miernom ohni, nechajte vychladnúť.
Zmäknuté maslo rozšľahajte a zmiešajte so smotanou – vyšľahajte do nadýchaného stavu.
Druhý krém tiež vyšľaháme s kondenzovaným mliekom a maslom.
Vyformujte koláč, ktorý spojíte pripravenými krémami v ľubovoľnom poradí. Hotový dezert vložte na niekoľko hodín do chladničky.
Makovo-kokosový koláč
- 270 g maku
- 360 g cukru
- 2 vajcia
- 1 čl prášku do pečiva
- vanilkový cukor podľa chuti
Na prípravu kokosovej zmesi potrebujete
- 8 pl cukru
- 6 bielkov
- 100 g strúhaného kokosu
Postup
Cesto vymieste si cesto z ingrediencií a rozdeľte ho na 3 časti, jednu zmiešajte s pár lyžicami kakaa.
Mak naparte a zmiešajte s cukrom. Pridajte prášok do pečiva, vajcia, vanilku a premiešajte.
Na kokosovú vrstvu vyšľahajte bielky s cukrom, pridajte strúhaný kokos a premiešajte.
Plech prikryte papierom na pečenie, rozložte 1 vrstvu cesta, na vrch dajte makovú zmes. Na to položte ďalšiu časť cesta, kokosovú zmes, čerešne alebo višne (voliteľné) a poslednú časť cesta.
Rúru predhrejte na 180 stupňov a pečte 1 hodinu.
Mandľovo-čokoládový koláč
- 3 vajcia
- 200 g cukru
- 200 g smotany
- 1 balíček prášku do pečiva
- 3 pl kakaa
- Vanilka
- 130 g maku
Na snehové pusinky potrebujete
- 3 bielka
- 180 g cukru
- 1 pl škrobu
Na krém
- 300 g masla
- 250 g kondenzovaného mlieka
- Pomleté mandle
- 200 g sušených marhúľ – nakrájané na menšie kúsky
Na čokoládovú polevu
- 100 g čokolády
- 2 pl mlieka
- 2 pl cukru
- 2 pl masla
Postup
Všetky ingrediencie na piškót zmiešajte a dajte piecť na 180 stupňov asi 10 minút. Nechajte ho vychladnúť.
Zrežte hornú časť, vyberte celý stred a nechajte spodnú časť a bočné strany. Vyrezané cesto nakrájajte na kúsky a zmiešajte s čokoládovou polevou. Naplňte tým koláč, zakryte fóliou a dajte do chladničky na 30-40 minút.
Vyšľahajte bielka s cukrom do hustej peny, pridajte škrob a premiešajte. Túto zmes premiestnite na plech a pečte 1 hodinu na 150 stupňoch.
Na krém si vyšľahajte zmäknuté maslo. Zmiešajte ho s kondenzovaným mliekom a vyšľahajte do hladka, pridajte aj zvyšné ingrediencie.
Vyformujte koláč: naukladajte pusinky na upečené cesto, všetko potrite krémom a ozdobte čokoládou.
Zdroj: souspark.ru