Toto je 6 najchutnejších polievok, na ktorých si pochutnáte nielen vy, ale aj vaši hostia!
Hrachová polievka s klobáskou a syrom
Ingrediencie:
- 250 g hrachu
- 3 ks zemiakov
- 1 cibuľa
- 3-5 ks klobásy
- 2 ks taveného syru
- 1 ks mrkva
- soľ a korenie
- bylinky
- rastlinný olej
Recept je určený na 3 litre vody
Postup
- Hrach si namočte do vody po dobu dvoch hodín, najlepšie na celú noc.
- Následne si do vriacej osolenej vody nasypte hrach, povarte 30 minút, pravidelne odstraňujte vzniknutú penu a pridajte zemiaky.
- Pripravte si zápražku: cibuľu nakrájajte najemno, mrkvu nastrúhajte na strúhadle (alebo nakrájajte úplne najemno. Obe ingrediencie si osmažte, keď budú hotové, pridajte klobásky nakrájané na kolieska.
- Túto zmes pridajte k hrachu a zemiakom. Nezabudnite na tavený syr, ktorý by sa mal úplne roztopiť. Polievku nakoniec posypte vašimi obľúbenými bylinkami.
Hrachová polievka s kuracím mäsom a hubami
Ingrediencie
- 300 g kuracieho mäsa
- 150 g húb (napríklad šampiňóny)
- 130 g hrachu (vopred namočený cez noc vo vode)
- 2 ks zemiakov
- 1 mrkva
- 1 cibuľa
- 1 čl horčice
- kurkuma – na okraj čajovej lyžičky (v prípade že chcete získať sýtejšiu žltú farbu, môžete aj viac)
- rastlinný olej
- soľ a korenie
- bylinky podľa chuti
Postup
- Hrach spolu s kuracími prsiami vložíme do vriacej osolenej vody a necháme povariť 30 minút.
- Huby nakrájajte na menšie kúsky.
- Zemiaky nakrájajte na kocky a pridajte ich do polievky. Povarte 15 až 20 minút.
- Mrkvu si nastrúhajte alebo nakrájajte na kúsky a cibuľu si narežte na malé kocky.
- Mrkvu a cibuľu si následne osmažte na oleji počkajte, kým získajú tú správnu farbu, potom k ním pridajte huby a horčicu a nechajte podusiť na malom ohni približne 5 minút.
- Túto zmes pridajte do polievky spolu s kurkumou, soľou a korením.
- Takto pripravenú polievku nechajte povariť ešte ďalších 10 minút, potom ju vypnite a dajte chvíľu postáť mimo sporáka. Pri podávaní ju ozdobte čerstvými bylinkami.
Paradajková polievka s mäsovými knedličkami a cícerom
Ingrediencie
- 400 g mletého hovädzieho mäsa
- 230 g cíceru (najskôr ho nechajte namočený vo vode)
- 3 ks zemiakov
- 1 mrkva
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 stredne veľká paprika
- 2 pl paradajkovej pasty
- rastlinný olej
- soľ a korenie podľa chuti
Recept na 4 litre
Postup
- V osolenej vode si uvarte cícer až kým nebude celkom hotový.
- Z mletého mäsa si vytvarujte malé guľôčky a opatrne ich pridajte do hrnca k cíceru.
- Mrkvu a cibuľu si nakrájajte najemno a osmažte na malom množstve oleja.
- Pridajte k nim najemno nakrájanú papriku a cesnak spolu s paradajkovou pastou. Zakryte to pokrievkou a nechajte povariť približne 10 minút (priebežne to miešajte, aby sa vám nič nepripálilo).
- Pripravenú zmes pridajte k varenému cíceru a mäsovým guľôčkam. Nezabudnite ani na zemiaky ktoré si pred pridaním do polievky nastrúhajte na strúhadle.
- Osoľte, okoreňte a keď začne polievka vrieť, stíšte plameň na minimum, nechajte variť 20 minút, vypnite sporák a dajte jej ešte 10 minút na odpočinok.
- Pri podávaní posypte bylinkami.
Kuracia polievka s vaječnými palacinkami
Ingrediencie
- 300 g kuracích pŕs
- 3 vajcia
- 1 mrkva
- 1 cibuľa
- 2 zemiaky
- soľ a korenie
- olej
Postup
- Najskôr si pripravte vývar z kuracích pŕs v osolenej vode, prsia si potom nakrájajte na malé kúsky a premiestnite ich naspäť do vývaru.
- Pridajte k nim zemiaky nakrájané na kocky.
- Mrkvu si nastrúhajte na hrubšie kúsky, cibuľu narežte na malé kocky a osmažte na oleji.
- Zmes následne pridajte do polievky a nechajte povariť 15 minút.
- Vajíčka si vyšľahajte s trochou soli a korenia. Z tejto zmesi si vyrobte palacinky (3 vajcia – 3 palacinky).
- Vaječné palacinky nechajte vychladnúť, nakrájajte si ich na pásiky a pridajte ich do polievky.
- Keď je polievka hotová, odstráňte ju z plameňa a dajte odstáť ďalších 10 minút.
- Posypte vašimi obľúbenými bylinkami a podávajte na stôl.
Fínska polievka s lososom a smotanou
Ingrediencie
- 300 g polievkovej zmesi z lososa (hlavy, chvosty, trupy)
- 300 g filé z lososa
- 3 ks zemiakov
- 1 mrkva
- 2 cibule
- 250 ml smotany na varenie
- soľ a korenie
Recept je určený na približne 3 litre
Postup
- Polievkovú zmes dajte variť do hrnca spolu s celou cibuľou, keď začne vrieť, pravidelne z nej odstraňujte vzniknutú penu.
- Polievkovú zmes následne odstráňte z vývaru.
- Vývar preceďte, vráťte ho na plameň, keď začne vrieť, pridajte do neho zemiaky narezané na malé kocky, cibuľu nakrájanú najemno a mrkvu.
- Keď začne opäť vrieť, pridajte nakrájaného lososa, soľ a korenie.
- Nechajte povariť 20 minút a v prípade potreby, nezabúdajte z polievky odstrániť penu.
- Na úplnom konci varenia prilejte smotanu, priveďte k varu, odstráňte z plameňa a nechajte odstáť ďalších 20 minút.
Šurpa z hovädzieho mäsa
Šurpa je orientálna, hustá a veľmi bohatá polievka, ktorú je najlepšie pripravovať v kotlíku.
Ingrediencie
- 800 g hovädzieho mäsa
- 2 cibule
- 3 paradajky bez šupky
- 2 stredne veľké mrkvy
- 2 papriky rôznej farby
- 6-7 zemiakov
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 čili papričku
- 1 pl paradajkovej pasty
- zelenina – petržlen, koriander
- rastlinný olej
- soľ a korenie
Recept je určený na 5 litrov
Postup
- Mäso si umyte, nakrájajte na stredne veľké kúsky a orestujte ho priamo v kotlíku (ak nemáte kotlík, môžete ho oddelene orestovať aj na panvici alebo v obyčajnom hrnci). Pripravte ho zo všetkých strán na silnom ohni, pridajte mrkvu nakrájanú na kolieska a cibuľu na polovičné krúžky. Všetko premiešajte a počkajte, kým zelenina zmäkne.
- Pridajte vodu a nechajte podusiť približne 1 hodinu.
- Medzitým si očistite zemiaky, ktoré spolu s paprikou a paradajkami nakrájate na väčšie kúsky. Pridáte ich do polievky, osolíte, okoreníte, pridáte paradajkovú pastu, nasekanú cesnak a celú alebo nakrájanú čili papričku.
- Teraz si kotlík alebo hrniec prikryte pokrievkou, teplotu znížte na minimum, aby polievka zľahka zovrela a nechajte povariť 1 hodinu.
- Po uplynutí času opatrne z polievky vyberte čili papričku, pridajte petržlenovú vňať či koriander a varte ďalších 5 minút.
- Tí, ktorí majú radi pikantnú chuť, si môžu do taniera pridať kúsok nakrájanej čili papričky a vrch polievky posypať bylinkami.