Ako správne variť párky, aby nepopraskali – postup prípravy
Aj keď párky nie sú práve výkrikom kulinárskeho umenia, pravdou je, že často zachránia situáciu pri veľkom hlade a nedostatku surovín či času na varenie.
Bez popraskania as chuťou
Párok na raňajky či na večeru môže byť mimoriadne chutným produktom, ak si vyberieme kvalitný druh a správne ich pripravíme. Problém pritom nenastáva len pri varení párkov v mikrovlnnej rúre, ale aj pri klasickom varení vo vode. Aj tu obvykle 90 percent ľudí robí chybu.
Ak ste zvyknutí vložiť párky do hrnca, zaliať ich studenou vodou a nechať ich dlho bublať, potom sa nielen pripravujete o výraznú chuť párkov, ale môžete si spôsobiť aj zdravotné problémy, obzvlášť pokiaľ takto pripravené údeniny konzumujete často, či dokonca denne.
Zásadnou veličinou pri varení párkov je rýchlosť. Len tak črievko nepopraská, párok bude chutný a zdravotne nezávadný.
Ako variť párky
1. Pred varením párky vyberte z chladničky a nechajte ich zaplatiť na izbovú teplotu. Vďaka tomu pri styku s horúcou vodou ihneď nepopraskajú.
2. Ak máte párky, ktoré sú namiesto prírodného črievka v tom igelitovom, zložte ho už pred ich uvarením. Vtedy sa lúpajú najľahšie a navyše ich prítomnosť môže pôsobiť ďalšie popraskanie párku.
3. Do kastrólika nalejte vodu a priveďte ju do varu. Akonáhle začne vrieť a divoko bublať, vložte párky a nechajte ich variť len tak dlho, aby boli na dotyk dostatočne teplé.
4. Dôležité je nenechať párky variť príliš dlho. Malým párkom stačí iba 3 minúty, väčšie kusy nechajte v hrnci o 2 minúty dlhšie.
Ak by sa párky varili príliš dlho, nielenže by popraskali a všetka ich chuť by sa preniesla do vody, v ktorej ich varíme, navyše sa môžu vplyvom vysokej teploty konzervačnej soli obsiahnutej v údeninách začať rozkladať na zdraviu škodlivé zlúčeniny. A to je lepšie neriskovať.