Všetci vieme, že kľúčom k príprave chutného vývaru je správne zvolené mäso, zelenina a korenie. Nie každý však vie, že veľmi dôležitý je aj spôsob varenia vývaru. Záleží nielen na čase, ale aj na sile horáka.
Vývar je vývar z mäsa a zeleniny. Ak teda chcete, aby bol čo najchutnejší, musíte ho správne uvariť. Na prípravu chutného vývaru potrebujete aspoň 2,5 hodiny.
Čím viac mäsa a zeleniny bude vo vývare, tým lepšiu chuť bude mať. Do vývaru pridajte porciu kuracieho mäsa, poriadny kus hovädzieho a morčacieho mäsa. Vďaka týmto trom druhom mäsa bude vývar mimoriadne výdatný. Vývar by mal obsahovať aj štedrú porciu zeleniny.
Okrem mrkvy, petržlenu, póru, zeleru a spálenej cibule pridajte aj malý kúsok hlávkovej kapusty, ktorá dodá vývaru mierne orieškový nádych a jemne zvýrazní jeho chuť. Bežne pridávame aj bielu časť póru, zelenú časť vyradíme. Listy póru pridané ku koncu varenia však majú veľký vplyv na chuť a farbu vývaru.
Ako by sa mal vývar variť? Nezabudnite na dôležitý detail
Nezabudnite vývar priviesť do varu, pretože by stratil požadovanú chuť a arómu. Vývar vždy varte približne 2,5-3 hodiny, najlepšie na miernom ohni. Vývar by mal v hrnci len jemne bublať.
Do hrnca vložte mäso, zeleninu na vývar, bobkové listy a nové korenie, zalejte studenou vodou a pomaly varte.
Prísady na vývar nikdy nezalievajte vriacou vodou, pretože horúca voda zabráni tomu, aby sa do vývaru uvoľnili prísady, ktoré mu dodávajú chuť a vôňu.
Ktoré korenie pridať do vývaru? Kedy pridať soľ?
Na začiatku varenia pridajte do vývaru nové korenie, bobkový list a zrnká čierneho korenia. Pridajte aj vetvičku čerstvého libečka a vývar varte na miernom ohni.
Ku koncu varenia pridajte aj štipku kurkumy na zvýraznenie chuti a farby. Toto je tiež vhodný čas na dochutenie vývaru soľou. Vynechajte kocky bujónu, ktoré sú v dobrom vývare jednoducho zbytočné.
Je vývar zakalený? Nevylievajte ho, v tomto článku sa dozviete, ako zakalený vývar jednoduchým spôsobom vyčíriť. Zeleninu a mäso z vývaru použite na výrobu paštéty, ktorá je vynikajúcou prílohou k chlebu.
foto:canva/ma-k