Ako sa UROBIŤ NAJLEPŠÍ domáci vývar? 1 detail prekvapí aj skúsených kuchárov

- Advertisement -

Všetci vieme, že kľúčom k príprave chutného vývaru je správne zvolené mäso, zelenina a korenie. Nie každý však vie, že veľmi dôležitý je aj spôsob varenia vývaru. Záleží nielen na čase, ale aj na sile horáka.

Vývar je vývar z mäsa a zeleniny. Ak teda chcete, aby bol čo najchutnejší, musíte ho správne uvariť. Na prípravu chutného vývaru potrebujete aspoň 2,5 hodiny.

Čím viac mäsa a zeleniny bude vo vývare, tým lepšiu chuť bude mať. Do vývaru pridajte porciu kuracieho mäsa, poriadny kus hovädzieho a morčacieho mäsa. Vďaka týmto trom druhom mäsa bude vývar mimoriadne výdatný. Vývar by mal obsahovať aj štedrú porciu zeleniny.

Okrem mrkvy, petržlenu, póru, zeleru a spálenej cibule pridajte aj malý kúsok hlávkovej kapusty, ktorá dodá vývaru mierne orieškový nádych a jemne zvýrazní jeho chuť. Bežne pridávame aj bielu časť póru, zelenú časť vyradíme. Listy póru pridané ku koncu varenia však majú veľký vplyv na chuť a farbu vývaru.

- Advertisement -

Ako by sa mal vývar variť? Nezabudnite na dôležitý detail

Nezabudnite vývar priviesť do varu, pretože by stratil požadovanú chuť a arómu. Vývar vždy varte približne 2,5-3 hodiny, najlepšie na miernom ohni. Vývar by mal v hrnci len jemne bublať.

Do hrnca vložte mäso, zeleninu na vývar, bobkové listy a nové korenie, zalejte studenou vodou a pomaly varte.

Prísady na vývar nikdy nezalievajte vriacou vodou, pretože horúca voda zabráni tomu, aby sa do vývaru uvoľnili prísady, ktoré mu dodávajú chuť a vôňu.

Ktoré korenie pridať do vývaru? Kedy pridať soľ?
Na začiatku varenia pridajte do vývaru nové korenie, bobkový list a zrnká čierneho korenia. Pridajte aj vetvičku čerstvého libečka a vývar varte na miernom ohni.

- Advertisement -

Ku koncu varenia pridajte aj štipku kurkumy na zvýraznenie chuti a farby. Toto je tiež vhodný čas na dochutenie vývaru soľou. Vynechajte kocky bujónu, ktoré sú v dobrom vývare jednoducho zbytočné.

Je vývar zakalený? Nevylievajte ho, v tomto článku sa dozviete, ako zakalený vývar jednoduchým spôsobom vyčíriť. Zeleninu a mäso z vývaru použite na výrobu paštéty, ktorá je vynikajúcou prílohou k chlebu.

foto:canva/ma-k

 

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články