Babičkin makový koláč, ktorý robíme už 40 rokov. NAUČTE SA HO a iný už nebudete robiť

- Advertisement -

Ak máte radi mak a tvaroh, potom by ste mali určite vyskúšať tento dezert. Nie je to príliš náročné, ale natoľko jednoduché, aby ste si ho mohli pripraviť aj každý týždeň.

Suroviny na cesto

  • 90 g masla
  • 80 g cukru
  • 190 g múky

Suroviny na plnku

  • 50 g krupice
  • 200 g tvarohu
  • 90 g cukru
  • 100 g maku
  • 450 ml mlieka
  • 60 g masla
  • 1 vajce

Postup

Začnite plnkou. V malom hrnci si zmiešajte studené mlieko, maslo, cukor a mak. Zmes premiešajte, na miernom ohni priveďte k varu a dobre premiešajte.

- Advertisement -

Do horúcej zmesi následne pridajte krupicu v malých dávkach a intenzívne miešajte metličkou. Robte všetko pomaly, aby sa vám nevytvárali hrudky.

Po pridaní krupice zmes opäť premiešajte a odstavte z plameňa. Bude trvať asi 20 minút, kým maková plnka vychladne a zhustne.

YouTube

V miske zmiešajte tvaroh, vajíčko a pridáme štipku soli. Potom tvaroh dôkladne vyšľahajte mixérom, až kým nezíska hladkú konzistenciu. Ak chcete, môžete pridať trochu vanilkového extraktu.

Múku preosejte cez sitko. Stuhnuté maslo narežte nožom na menšie kúsky, prípadne ho nastrúhajte na strúhadle. Zmiešajte ho s múkou a cukrom. Pridajte tiež štipku soli. Ak máte elektrický sekáčik alebo kuchynského robota, môžete ho použiť.

YouTube

Teraz môžete zmiešať mak a tvaroh do hladkej konzistencie. Najlepšie s tyčovým mixérom.

- Advertisement -

Formu na pečenie vysteľte papierom na pečenie a vysypte do nej polovicu maslovo-múčnej zmesi. Môžete pokojne aj viac ako polovicu. Táto základňa budúceho koláča by mala byť dôkladne zatlačená.

Potom dovnútra pridajte celú tvarohovo-makovú zmes a vrch posypte zvyškom krehkého cesta. Nie je potrebné zatláčať aj hornú vrstvu. Vložte koláč do rúry predhriatej na 180 stupňov a pečte 40-50 minút.

YouTube

Aby sa koláč neroztiekol…

Po vybratí koláča z rúry musíte počkať, kým vychladne, a potom ho ešte na niekoľko hodín vložiť do chladničky. V opačnom prípade existuje šanca, že sa koláč rozpadne, ak nestuhne.

YouTube

Potom ho môžete ľahko vytiahnuť z formy a servírovať. Je čas vychutnať si kombináciu jemnej makovej plnky a chrumkavého krehkého cesta. Takýto tvarohový koláč si určite okamžite zamilujete.

- Advertisement -

Zdroj: .

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články