Babkine cesto máme v rodine už 50 rokov. Je vláčne a používame ho do 1000 receptov

- Advertisement -

Toto cesto robila už moja babička a recept naň mám viac, ako 40 rokov.

Postup:

750 g hladkej múky

25 g čerstvého droždia alebo 7 g suchého

450 ml horúcej vody

50 g cukru (úctyhodných 10 g cukru pre variant sarat)

- Advertisement -

100 ml oleja

cca 7 g soli

Kôra z citróna

2 balenia vanilkového cukru

Ďalej:

- Advertisement -

200 g zmäknutého masla

100 g hladkej múkyň

Postup:

Suroviny na základ cesta vložíme priamo do misky robota. Ak robíte slanú verziu, potom pridajte iba 10 g cukru, úplne odstráňte vanilku a nastrúhanú citrónovú kôru a pridajte 10 g soli (namiesto 7 g).

Miesime špeciálnym nástavcom na cesto 5-7 minút. Získame jemné cesto, vyformujeme do tvaru bochníka.

- Advertisement -

Misu zakryjeme igelitom a necháme cesto kysnúť, kým nezvýši objem na dvojnásobok. Čas sa líši v závislosti od teploty okolia.

Teraz si vyrobíme maslovú hmotu.

Pár hodín pred prípravou vyberieme maslo z chladničky. V samostatnej miske vymiešame mäkké maslo s múkou, kým mi nevznikne jednotná hmota.

Teraz ideme maslovú hmotu spojiť s cestom a postupujeme nasledovne:

Pracovnú dosku zľahka posypeme múkou a vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát s hrúbkou cca. 0,5 cm.

Potrieme 1/3 maslovej hmoty a cesto preložíme – z oboch bokov smerom do stredu a zhora aj zdola smerom do stredu.

Získame akýsi balíček, ktorý necháme pár minút odpočívať pod utierkou a následne postup zopakujeme ešte 2x. Babička to robila tak, že po prvom preložení nechala cesto odpočívať len 5 minút, po druhom 15 minút a po treťom preložení asi 20 minút.

Potom cesto rozvaľkáme a používame na prípravu plnených koláčov, rožkov, slimákov alebo iného pečiva.

Čo neminiete, jednoducho odložte do chladničky. Cesto vydrží aj niekoľko dní!

Želáme Vám dobrú chuť

Nezabudnite zdieľať tento chutný recept, vaša rodina si určite pochutí.

Pre nové recepty dajte LIKE na našu Facebookovu stránku a budete ich vidieť každý deň

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články