Podľa tohto receptu pripravíte veľmi vydarené žemle. Majú veľa náplne a málo cesta. ⠀
Ingrediencie: 1:
- 225 ml mlieka
- 7 g sušeného droždia
- 3 PL cukru
- 45 g masla
- štipka soli
- ~400 g múky
Plnka:
300 g kyslej smotany
50 g cukru
3 lyžičky škrobu
1 žĺtok + 1 PL mlieka
⠀
Príprava: 1:
Rozpustite cukor a droždie v teplom mlieku, prikryte utierkou a nechajte 5 minút odstáť. Pridáme rozpustené maslo, soľ, múku a vypracujeme mäkké pružné cesto (múku pridávame postupne, začíname s 350 g). Prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste 40 minút.
⠀Cesto rozdeľte na 10 častí. Každú z nich vyvaľkajte na guľu a položte na plech pokrytý pergamenom vo vzájomnej vzdialenosti. Pomocou pohára namočeného v múke urobte priehlbinu. Okraje potrite žĺtkom zmiešaným s mliekom. Na plnku dáme kyslú smotanu (pripravíme si ju vopred zmiešaním kyslej smotany, cukru a škrobu).
⠀Peč v rúre vyhriatej na 200 stupňov ~20 minút dozlatista.
Je hotový! Vychutnajte si ho!