S trochou kreativity je možné prekvapiť aj profesionálnych cukrárov. Použitím dostupných produktov je možné pripraviť pekný a nezvyčajný ovocný koláč bez pečenia. Na plnky môžete použiť rôzne druhy bobuľovitého ovocia.
Pripravíte si tak vynikajúci dezert, vychutnáte si bohatosť chuti a dokonalý vzhľad. Ak sa rozhodnete potešiť rodinných príslušníkov alebo prekvapiť hostí, nezabudnite, že takáto torta bude potrebovať na stuhnutie najmenej 3 hodiny.
Ingrediencie
- 300 g ovsených sušienok
- 140 g masla
- 750 ml mlieka
- 120 g cukru
- 6 vaječných žĺtkov
- 1 vanilkový struk
- 10 g škrobu
- 10 plátkov želatíny (alebo 5 čl)
- 1-2 hrsti malín
- 3-4 ks kiwi
- 1 mango
- Niekoľko lístkov mäty
Ďalšie pomôcky
- malé plastové fľaše – 6 ks
- forma na koláč s odnímateľným dnom
- kancelárska spinka alebo kus drôtu
Postup
Ovesné sušienky premieňajte rozdrvte na čo najmenšie kúsky, skombinujte ich s rozpusteným maslom a dobre premiešajte.
Výslednú zmes rovnomerne popritláčajte na dno formy.
Zmiešajte si cukor so žĺtkami, mliekom a škrobom, všetko dobre premiešajte a položte na sporák. Priveďte k varu a neustále miešajte. Po tom, ako vám zmes začne vrieť, nechajte ju variť ďalšie 1-2 minúty, kým nezhustne. Vypnite plameň, pridajte želatínu a miešajte, kým sa želatína úplne nerozpustí. Odstavte hrniec nabok a nechajte vychladnúť.
Odrežte, prípadne si vystrihnite spodok fliaš – približná výška odrezaných kúskov je 5 cm.
V tejto fáze môžete do každého dna fľaše vytvoriť malý otvor pomocou zohriatej spinky alebo drôtu (použite zapaľovač prípadne zápalky). Výrazne vám to uľahčí prácu.
Na dno koláčovej formy nalejte malé množstvo želatínovej zmesi, malo by to stačiť na zakrytie sušienok. Následne vložte plastové fľaše s dnom nahor a vylejte aj zvyšok želatínovej zmesi. Formu na pečenie vložte do chladničky najmenej na 3 hodiny, pokojne aj na celú noc.
Kancelársku spinku vložte do vytvorených otvorov fliaš a opatrne ich vytiahnite jednu po druhej.
Prázdny priestor následne vyplňte ovocným pyré.
Vrch pyré môžete ozdobiť kúskami čerstvého alebo mrazeného ovocia. V našom prípade to je mango, kiwi a maliny.
Nemá zmysel čakať dlhšie. Dezert je pripravený, stačí ho už len nakrájať a servírovať. Prajeme vám dobrú chuť!
Prikladáme aj video, kde budete môcť vidieť detailnejší postup…
zdroj: Вкусное дело