Potešte svoju rodinu a pripravte im tento lahodný kysnutý koláč plnený jablkami!
Potrebujete:
- 300 ml mlieka
- 2 PL cukru
- 1,5 ČL droždia
- 1 ČL soli
- 1 vajce
- 120 ml rastlinného oleja
- 600 g múky
Na plnku:
- 4-5 ks jabĺk
- 1 balík vanilkového cukru
- 2 PL cukru
- 1 PL škrobu + 2 PL vody
- Práškový cukor na posypanie
Postup
Zmiešajte teplé mlieko so soľou, droždím, cukrom a vajcom. Všetko vymiešajte dohladka.
Múku preosejte a postupne ju pridávajte do predošlej zmesi. Vypracujte si vláčne, elastické cesto. Prikryte ho a nechajte 1 hodinu na teplom mieste.
Jablká nakrájame na kocky, posypte cukrom a na panvici opečte do mäkka, podľa chuti pridajte vanilku a škoricu, následne pridajte škrob a vodu.
Spracujte si cesto a podeľte ho na kúsky. Z každého vytvorte bochníček a nechajte postáť 10 minút.
Potom ich už len stačí vyvaľkať, naplniť plnkou a zrolovať.
Okrúhlu formu na pečenie vysteľte papierom a zrolované kúsky cesta ukladajte do kruhu.
Nechajte odstáť ďalších 15 minút. Potrite rozšľahaným vajcom.
Rúru predhrejte na 180 stupňov a pečte 20 – 30 minút – priebežne kontrolujte.
Upečený koláč posypte práškovým cukrom.
Zdroj: zdroj