Rýchly, jednoduchý a mimoriadne chutný. Taký je tento recept na koláč, ktorý pripravíte, aj keď nič nestíhate.
Ingrediencie:
1 vajce
1 vaječné žĺtko
200 g cukru
560 g pšeničnej múky
310 g masla
1 lyžička sódy bikarbóny
0,5 lyžičky octu
štipka soli
15 g vanilínového cukru
400 g jablkový džem
Postup:
Zmäknuté maslo vyšľaháme so soľou, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme vajce aj žĺtok, a mixujeme kým nevznikne nadýchaná masa. Pridáme sódu bikarbónu vymiešanú s octom, prisypeme preosiatu múku a vypracujeme cesto, ktoré prikryjeme fóliou a odložíme do chladničky na 1 hodinu.
Cesto rozdelíme na 2 časti a každú rozvaľkáme na obdlžník s hrúbkou 8-10 mm. Cestá položíme na plechy vystlané papierom na pečenie a pečieme na 240 stupňoch okolo 10-15 minút.
Okraje každého cesta orežeme a odložíme nabok. Polovicu džemu rozotrieme na jedno upečené cesto a položíme naň druhé cesto, ktoré následne potrieme druhou polovicou džemu.
Navrch nastrúhame odrezané okraje cesta a dozdobíme napríklad aj mletými orechami. Koláč odložíme do chladničky na niekoľko hodín a následne podávame.
Dobrú chuť!
Zdroj: tesciowagotuje.pl