Chutný a hustý jablkový džem ako od babičky – Čerstvý vydrží dlhú dobu

- Advertisement -

Pripravte si hustý, voňavý džem, ideálny na plnku do koláčov či buchiet, ale aj ako nátierka na vianočku alebo chlieb s maslom.

Na prípravu potrebujete:

  • jablká
  • 600-800 g cukru na 1 liter jablkového pyré

Postup

Vezmite si jablká akéhokoľvek druhu. Ak majú kyslejšiu chuť, stačí pridať viac cukru.

- Advertisement -

Ošúpte ich, nakrájajte na plátky a odstráňte jadierka.

Do hrnca s jablkami nalejte 100 ml – na každý 1 kg jabĺk.

Priveďte k varu, znížte teplotu a varte 20 minút, kým nezmäknú.

Jablká rozmixujte tyčovým mixérom.

Teraz odmerajte v litroch jablkové pyré a pridajte doň cukor.

- Advertisement -

Ak máte napríklad 2,5 litra pyré, musíte pridať 2 kg cukru.

Priveďte to k varu, znížte teplotu a varte bez pokrievky 15 minút. Skontrolujte hustotu, ak si kvapky udržujú tvar a neroztekajú sa, potom podľa potreby pridajte sáčok s vanilkovým cukrom a povarte 5 minút.

Džem následne rozlejte do sterilizovaných nádob uzatvorte viečkami.

Nechajte vychladnúť a skladujte v pivnici alebo v špajzovej skrinke.

- Advertisement -

Počas rozlievania, bude džem vodnatý, ale po pár hodinách chladnutia zhustne.

Zdroj: .

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články