Pripravte si hustý, voňavý džem, ideálny na plnku do koláčov či buchiet, ale aj ako nátierka na vianočku alebo chlieb s maslom.
Na prípravu potrebujete:
- jablká
- 600-800 g cukru na 1 liter jablkového pyré
Postup
Vezmite si jablká akéhokoľvek druhu. Ak majú kyslejšiu chuť, stačí pridať viac cukru.
Ošúpte ich, nakrájajte na plátky a odstráňte jadierka.
Do hrnca s jablkami nalejte 100 ml – na každý 1 kg jabĺk.
Priveďte k varu, znížte teplotu a varte 20 minút, kým nezmäknú.
Jablká rozmixujte tyčovým mixérom.
Teraz odmerajte v litroch jablkové pyré a pridajte doň cukor.
Ak máte napríklad 2,5 litra pyré, musíte pridať 2 kg cukru.
Priveďte to k varu, znížte teplotu a varte bez pokrievky 15 minút. Skontrolujte hustotu, ak si kvapky udržujú tvar a neroztekajú sa, potom podľa potreby pridajte sáčok s vanilkovým cukrom a povarte 5 minút.
Džem následne rozlejte do sterilizovaných nádob uzatvorte viečkami.
Nechajte vychladnúť a skladujte v pivnici alebo v špajzovej skrinke.
Počas rozlievania, bude džem vodnatý, ale po pár hodinách chladnutia zhustne.
Zdroj: .