Ak milujete zemiaky tak ako ja, tak neustále hľadáte nové recepty na ich prípravu.
Tento recept je veľmi chutný a má originálny vzhľad.
Preto sa dá pripraviť nielen na rodinnú večeru, ale aj na sviatočný stôl.
Potrebujeme: 1 kg zemiakov
Dve alebo tri cibule
50-60 g masla
350-400 ml mlieka
Jedna čajová lyžička provensálskych bylín
Paprika Soľ Korenie podľa chuti
Postup:
Ošúpte zemiaky a nakrájajte na tenké plátky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska. Vezmite panvicu alebo formu a vymastite ju olejom. Zemiaky rozložte do vrstiev striedavo s cibuľou. Do každej vrstvy pridajte soľ, korenie a posypte provensálskymi bylinkami.
Poslednou vrstvou by mali byť zemiaky – ale najskôr zemiaky zalejeme mliekom, až potom uložíme poslednú vrstvu. Najprv si teda uvaríme mlieko a zalejeme ním zemiaky.
Potom poukladajte poslednú vrstvu zemiakov, namažte ich rozpusteným maslom, soľou, korením a bylinkami. Pekáč alebo formu prikryte alobalom. Vložte do rúry vyhriatej na 200-220 °.
Doba pečenia – 40-45 minút. Potom odstráňte fóliu, znížte teplotu na 180 ° a zemiaky pečte ďalších 40 minút.