Pripravte si lahodný čokoládový dezert s jemným korpusom a jednoduchou, no zároveň chutnou plnkou.
Na prípravu potrebujete:
- 6 bielok
- 90 g cukru
- 90 g polohrubej múky
- ½ čl prášku do pečiva
- 120 g čokolády
- štipka soli.
Krém:
- 6 žĺtkov
- 100 g g cukru
- 500 ml mlieka
- 50 g kukuričného škrobu
- 1 čl vanilkového cukru
- 100 g masla
- 100 ml mlieka
Poleva:
- 80 g čokolády
- 30 ml mlieka
- 30 g masla
Postup
Čokoládu nastrúhajte na jemné kúsky a plech na pečenie si vysteľte papierom na pečenie. Rúru vyhrejte na 180 stupňov.
Bielky vyšľahajte do nadýchaného stavu, zmiešajte ich s cukrom a vyšľahajte si tuhé, husté cesto.
Múku zmiešajte s práškom do pečiva a po častiach ju preosievajte do bielkov. Pridajte časť čokolády a miešajte pomocou špachtle zdola nahor. Pridajte zvyšok čokolády a opäť premiešajte.
Cesto rovnomerne rozmiestnite na plech a zarovnajte všetky nedokonalosti.
Pečte 8 – 10 minút, kým nezíska mierne zlatohnedý odtieň.
Upečený korpus premiestnite na iný papier a nechajte ho vychladnúť.
Krém: Časť mlieka priveďte k varu.
Obyčajný cukor zmiešajte s vanilkovým cukrom, škrobom, žĺtkami a zvyškom mlieka. Všetko vymiešajte do jednotnej zmesi. Položte to na stredný plameň a za stáleho miešania prilievajte horúce mlieko. Smotanu za stáleho miešania varte až do zhustnutia. Priveďte k varu a povarte 1 minútu. Odstráňte z plameňa a nechajte vychladnúť.
Čo sa týka krému, maslo by malo mať rovnakú teplotu. Maslo je možné nahradiť smotanou alebo ho môžete úplne vynechať. Vyšľahajte ho do nadýchaného stavu a za stáleho šľahania pridajte do krému.
Na prípravu polevy si všetky ingrediencie spojte dohromady a povarte do zhustnutia.
Upečený korpus nakrájajte na 3 časti, odrezané okraje nadrobte na čo najmenšie kúsky.
Pripravené časti korpusu potrite mliekom (100 ml), aby boli vláčnejšie a následne pridajte hotový krém. Namiesto mlieka môžete použiť kávu, prípadne šťavu z ovocného kompótu.
Naukladajte ich na seba, polejte polevou a vložte na niekoľko hodín do chladničky.
Zdroj: .