Rýchly a jednoduchý recept na makový závin s poriadnym množstvom plnky – VNUCI JU MILUJÚ

- Advertisement -

Vláčny a voňavý makový závin je pre mnohých nezabudnuteľná chuť z detstva. Prinášame vám recept, ktorý vás nesklame.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 300 ml mlieka
  • soľ
  • kocka droždia
  • 100 g práškového cukru
  • slnečnicový olej
  • 500 g polohrubej múky

Plnka:

- Advertisement -
  • 100 ml mlieka
  • citrónová kôra
  • 1 lyžica vanilínového cukru
  • cca 100 g práškového cukru
  • 220 g mletého maku

Postup:

Začneme prípravou cesta. Do misky nalejeme polovicu teplého mlieka, rozdrobíme droždie a pridáme lyžicu múky, cukru a necháme napučať.

Do druhej misky preosejeme zvyšok múky vymiešanej s cukrom, soľou a olejom. Postupne pridávame napučané droždie a vypracujeme kompaktné cesto, ktoré necháme polhodinu odpočívať.

- Advertisement -

Následne si pripravíme plnku. Vopred zomletý mak zalejeme vriacou vodou 2 – 3 cm nad úroveň maku.

Necháme mak vychladnúť, vylejeme z neho zvyšnú vodu a rozmixujeme ho. V hrnci zmiešame mlieko s cukrom, mletým makom, vanilínovým cukrom a citrónovou kôrou. Plnku varíme niekoľko minút a necháme vychladnúť.

Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 časti. Každú časť rozvaľkáme na hrubý plát s hrúbkou okolo 3 mm. Rovnomerne naň rozotrieme plnku, zrolujeme a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Aby bol závin krásny lesklý, môžme ho potrieť olejom. Rúru si predhrejeme a závin pečieme na 200 stupňoch asi 35-40 minút.

- Advertisement -

Dobrú chuť !

Zdroj: tesciowagotuje.pl

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články