DOKONALÉ makové rožteky – Sú čerstvé aj 3 dni a nikdy ich už nekupujem v obchode

- Advertisement -

Pečiem ich veľmi často, sú výborné, na nete sú pod názvom lúpačky, ale správne je to sladký rožok alebo tiež makovka.

Na názve až tak nezáleží, sú super aj na druhý deň, jeden som si vyskúšala aj tretí deň a v pohode. Za recept ďakujeme Monike Prochadzkovej.

Na makovky nám treba (cca 45 g surového cesta na jeden rožok)
400 g hl. múky
40 g cukru
70 g masla
1 vanilkový cukor
25 g droždia
180 ml mlieka
1 žĺtok
štipka soli
citrónová kôra
vajce na potretie
mak alebo mandľové lupienky na posypanie

Postup prípravy receptu

Najprv urobíme kvások z droždia, lyžičky cukru, múky a mlieka.
Necháme rozpustiť maslo a po vzídení kvásku zarobíme vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste asi hodinu ešte kysnúť.

- Advertisement -

Cesto rozdelíme na niekoľko bochníkov, necháme ho oddýchnuť, potom rozvaľkáme na ovály (alebo trojuholníky)

Stáčame rožky a necháme ešte asi 15 minút na plechu kysnúť.
Potom potrieme vajcom a sypeme makom, alebo mandľovými lupienkami.
Dáme piecť asi na 170 ° C, pečieme do zlatista (ja pekla asi 15 minút)

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články