Domáca paradajková šťava je zásobárňou vitamínov a živín. Mnoho ľudí sa vzdá odšťavovania jednoducho preto, lebo nemajú po ruke odšťavovač ani mixér. To však nie je dôvod, prečo by ste si nemohli vychutnať tento nápoj.
Čo na to potrebujete?
- 3 kg paradajok
- 1 pl soli
- 5 ks klinčekov
Postup
Soľ a klinčeky môžete pridať podľa vašich chuťových preferencií.
Paradajky je možné pomlieť pomocou mlynčeka na mäso, buď manuálneho alebo elektrického.
Tip: Zvoľte tvrdšie a šťavnaté plody akejkoľvek farby, šťava bude dobre chutiť aj zo žltých a čiernych paradajok.
Paradajky nakrájajte, stopky odrežeme a pomocou mlynčeka na mäso ich pomeľte na konzistenciu zemiakovej kaše.
Tip: Zmes môžete prepasírovať cez sitko, aby ste sa zbavili semienok a šupiek.
Paradajkovú zmes vložte do hrnca, položte na sporák, priveďte k varu, odstráňte penu, zmiernite plameň a nechajte povariť 10 minút.
Podľa chuti dosoľte, okoreňte, varte ďalších 10 minút a neustále odstraňujte penu.
Celkové varenie by malo trvať 15 až 20 minút.
Uvarenú šťavu prelejte do sterilizovaných nádob, zatvorte viečka a otočte ich dnom nahor. Keď šťava vychladne, preložte sklá na chladné miesto na uskladnenie.
Takto pripravenú šťavu môžete nielen piť, ale aj s ňou pripravovať omáčky, či chutné polievky.
Zdroj: .