Koláče s chutnými orieškami milujú najmä tí, ktorí majú chuť na sladké. Tento dezert sa stane obľúbenou voľbou celej vašej rodiny už po prvom pečení.
Čo na to potrebujete?
- 160 g mandlí
- 4 bielka
- štipka soli
Na prípravu krému potrebujete:
- 90 ml smotany
- 4 žĺtky
- 80 g bielej čokolády
- 15 g cukru
- 10 g škrobu
- 80 ml mlieka
- 50 g masla
Na ozdobu
- 20 g mandlí
- 100 g mliečnej čokolády
- 70 ml smotany
Postup
Bielky vyšľahajte so soľou na hustý a nadýchaný sneh, aby vrcholky neopadávali.
Mandle alebo akékoľvek iné oriešky podľa vlastného výberu nasekajte na kúsky, nie však na malé, a pomocou špachtle ich jemne vmiešajte do bielkovinovej zmesi.
Plech na pečenie vysteľte papierom a rozotrite pripravenú zmes. Stierkou zarovnajte, aby ste získali rovnomernú vrstvu.
Pečte pri 180 stupňoch 25 – 30 minút.
Odstráňte papier, orežte okraje a korpus nakrájajte na 2-3 kusy. Odrezky rozdrvte mixérom.
Smotanu dajte do hrnca na sporák a priveďte ju k varu, pridajte čokoládu a miešajte, kým sa nerozpustí. Odstráňte to zo sporáka.
Žĺtky vyšľahajte s cukrom a mliekom, pridajte škrob a smotanu. Všetko varte na miernom ohni do zhustnutia. Odstráňte z tepla a nechajte vychladnúť.
Vychladnutú smotanu vyšľahajte a zmiešajte so zmäknutým maslom, prešľahajte a pridajte krém – vyšľahajte dohladka.
Korpusy namažte krémom a vytvarujte koláč.
Mliečnu čokoládu rozpustite a polejte ňou dezert. Dozdobte mandľovými lupienkami alebo inými orieškami. Môžete použiť smotanu a čokoľvek, čo máte radi.
Koláč následne vložte na niekoľko hodín do chladničky, aby dôkladne stuhol. Prajeme vám dobrú chuť!