Čokoládové koláče sú jedným z najobľúbenejších dezertov a ak sa ešte dajú ľahko pripraviť, okamžite sa stanú jasnou voľbou.
Čo na to potrebujete?
- 1 kg kyslej smotany
- 700 g sušienok
- 100 g masla
- 150 g cukru
- vanilkový cukor
Poleva:
- 100 ml mlieka
- 2 pl kakaa
- 50 g masla
- 3 pl cukru
Postup
Budete ešte potrebovať studenú sladkú kávu – na namáčanie sušienok
Kyslú smotanu zmiešajte s maslom, cukrom a vanilkovým cukrom, premiešajte a rozšľahajte mixérom.
Vezmite si formu a naukladajte do nej vrstvu sušienok, ktoré najskôr ponamáčajte do kávy.
Potrite ich smotanovým krémom a pridajte druhú vrstvu sušienok. Takto si vyformujte celý koláč.
Na polevu si zmiešame všetky prísady a za stáleho miešania na miernom ohni vymiešajte hustú konzistenciu.
Nalejte polevu na koláč a vložte na niekoľko hodín do chladničky.
Tip: Na namáčanie môžete namiesto kávy použiť mlieko s cukrom alebo kondenzované mlieko zriedené s vodou alebo med s vodou. Sušienky je možné použiť obyčajné alebo čokoládové, prípadne také, ktoré sú niečím plnené.