Tento jablkový koláč je nesmierne vláčny a šťavnatý. Keď ho raz ochutnáte, iný už ani piecť nebudete!
Potrebujeme:
Pomer surovín je určený pre plech s rozmerom 25 x 35 cm
Objem šálky = 250 ml
Na cesto:
3,5 šálky polohrubej múky
250 g masla alebo margarínu
1 vanilkový cukor
5 vaječných žĺtkov
3 PL kyslej smotany
1/2 šálky kryštálového cukru
2 ČL prášku do pečiva
Na plnku:
2 kg jabĺk
1 balíček práškovej želatíny
1/3 šálky kryštálového cukru
5 vaječných bielkov
1 pudingový prášok (40 g)
Na posýpku:
1 PL zmäknutého masla
2 PL kryštálového cukru
3 PL hrubej múky
Postup:
Jablká si ošúpeme a nastrúhame ich na hrubom strúhadle.
Potom ich za stáleho miešania opražíme na panvici, aby zmäkli a pridáme k ním napučanú želatínu. Dobre premiešame a necháme vychladnúť.
Teraz si všetky suroviny na cesto pridáme do misy spolu so žĺtkami, aj maslom a vymiesime kompaktné cesto.
Rozdelíme ho na dve časti, jednu zabalíme do mikroténového vrecúška a odložíme do mrazničky.
Druhú časť cesta roztlačíme na dno plechu, ktorý sme si pokryli papierom na pečenie.
Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 °C asi 7 minút.
Medzitým si pripravíme mrveničku tak, že jednoducho zmiešame všetky suroviny v miske, aby nám vznikla sypká hmota. Podľa potreby môžete pridať viac múky.
Jablkovú plnku si pripravíme tak, že v miske vyšľaháme bielky na tuhý sneh a postupne zašľahávame cukor.
Šľaháme kým sa cukor nerozpustí a následne primiešame pudingový prášok.
Potom ešte zapracujeme jablká so želatínou a všetko dobre premiešame, aby bola jablková hmota kompaktná.
Teraz vyberieme z mrazničky druhú časť cesta a nastrúhame ho do jablkovej hmoty, ktorú sme navrstvili na upečený cestový základ.
Celý koláč posypeme mrveničkou a dáme piecť do predhriatej rúry pri teplote 180 °C asi na 50 minút (nie do teplovzdušnej rúry).
Jablkový koláč by mal mať krásnu zlatistú farbu.
Koláč necháme vychladnúť, nakrájame ho a môžeme podávať.
Prajeme dobrú chuť!