Bravčové mäso vo vlastnej šťave je vynikajúcou pochúťkou, ktorú si môžete pripraviť dopredu aj na niekoľko mesiacov. Potom len otvoríte pohár a o chvíľu je navarené. Je to skvelý spôsob ako skladovať mäso, ak máte obmedzené miesto v mrazničke.
Potrebujeme:
1 kg bravčového mäsa (v tomto príprave pliecka)
1 lyžicu kuchynskej soli
voliteľné: čierne mleté korenie
500 ml nádoby
Postup:
Mäso umyte a osušte. Snažte sa na ňom nechať aj trochu mastného, pretože to sa počas varenia roztopí, potom zrazí a vytvorí na konzervovanom mäse zátku.
2. Mäso nakrájajte na kúsky s hmotnosťou asi 50 – 60 g a vložte ho do misy.
3. Pridajte soľ a dôkladne premiešajte.
4. Mäso nechajte 15 – 20 minút stáť.
5. Medzitým si pripravte nádoby a viečka: umyte ich sódou bikarbónou a potom ich osušte papierovými utierkami. Viečka môžete povariť vo vode niekoľko minút, aby ste ich sterilizovali.
6. Kusy mäsa znova premiešajte a potom vložte do pripravených nádob. Nádoby neplňte až povrch, ale nechajte voľný asi 1 cm od vrchu. V opačnom prípade mäso počas varenia zdvihne viečka.
7. Poháre vložte do vhodného hrnca a dno vyložte čistou handričkou. Nádoby zakryte viečkami.
8. Potom nalejte do panvice studenú vodu tak, aby pokrývala 3/4 pohárov. Navrch pohárov položte závažie (napríklad plech na pečenie).
9. Hrniec prikryte pokrievkou a vodu priveďte do varu. Potom znížte teplotu na mierny oheň a duste 5 hodín. Raz za 60 minút skontrolujte hladinu vody v hrnci a v prípade potreby doplňte horúcou vodou.
10. Postupne vyberajte poháre z hrnca a utiahnite viečka.
11. Zakryte ich teplou prikrývkou a nechajte ich 12 hodín vychladnúť.
12. Poháre skladujte na tmavom a chladnom mieste, najlepšie v komore, pivnici a pod. Takéto konzervované mäso vám vydrží aj 3 – 4 roky.
Takto môžete konzervovať akýkoľvek druh mäsa.