Varenie často nie je len o príprave chutného jedla. Následne si nás počká hŕba špinavého riadu, ktorú treba umyť, alebo aspoň naložiť do umývačky.
Toto chutné jedlo pripravíte v jednej mise, čo šetrí čas, ktorý môžete miesto toho venovať napríklad svojim blízkym ?
Potrebujeme:
1 kg zemiakov
2 vajcia
250 g syra (ideálne keď použijete kombináciu kravského a ovčieho syra)
250 g kyslej smotany 12% tuku
2 – 3 strúčiky cesnaku
1 zväzok kôpru (alebo petržlenu)
trochu rozmarínu
soľ a korenie podľa chuti
50 g masla
Postup:
Zemiaky ošúpeme, dobre umyjeme a nakrájame na malé kocky. Varíme vo vode s trochou soli zakryté pokrievkou asi 20 minút.
Umyjeme si kôpor a nakrájame nadrobno. Syry postrúhame na hrubom strúhadle a zmiešame s kyslou smotanou. 2 – 3 lyžice kyslej smotany si odložíme a tie dáme potom navrch.
Pridáme kôpor, prelisovaný cesnak, rozmarín, korenie a dobre premiešame. Vajcia si vyšľaháme vidličkou a primiešame do syrovej zmesi.
Miešame až kým nemá hladkú konzistenciu. Varené zemiaky precedíme a necháme odkvapkať. Zmiešame so syrovou zmesou. Pekáč, alebo zapekaciu misu vymastíme maslom, navrstvíme zemiakovo-syrovú hmotu a vrch potrieme zvyškom smotany. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C.


Pečieme asi 25 minút až kým sa navrchu neobjaví krásna zlatistá kôrka.


Toto jedlo môžete podávať teplé, aj studené. Prajeme dobrú chuť!

