Fantastická zemiaková zapekanka so syrom a kyslou smotanou. Famózne jedlo od mojej babky

- Advertisement -

Varenie často nie je len o príprave chutného jedla. Následne si nás počká hŕba špinavého riadu, ktorú treba umyť, alebo aspoň naložiť do umývačky.

Toto chutné jedlo pripravíte v jednej mise, čo šetrí čas, ktorý môžete miesto toho venovať napríklad svojim blízkym ?

Potrebujeme:

1 kg zemiakov

2 vajcia

250 g syra (ideálne keď použijete kombináciu kravského a ovčieho syra)

- Advertisement -

250 g kyslej smotany 12% tuku

2 – 3 strúčiky cesnaku

1 zväzok kôpru (alebo petržlenu)

trochu rozmarínu

soľ a korenie podľa chuti

- Advertisement -

50 g masla

Postup:

Zemiaky ošúpeme, dobre umyjeme a nakrájame na malé kocky. Varíme vo vode s trochou soli zakryté pokrievkou asi 20 minút.

Umyjeme si kôpor a nakrájame nadrobno. Syry postrúhame na hrubom strúhadle a zmiešame s kyslou smotanou. 2 – 3 lyžice kyslej smotany si odložíme a tie dáme potom navrch.

Pridáme kôpor, prelisovaný cesnak, rozmarín, korenie a dobre premiešame. Vajcia si vyšľaháme vidličkou a primiešame do syrovej zmesi.

- Advertisement -

Miešame až kým nemá hladkú konzistenciu. Varené zemiaky precedíme a necháme odkvapkať. Zmiešame so syrovou zmesou. Pekáč, alebo zapekaciu misu vymastíme maslom, navrstvíme zemiakovo-syrovú hmotu a vrch potrieme zvyškom smotany. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C.

Pečieme asi 25 minút až kým sa navrchu neobjaví krásna zlatistá kôrka.

Toto jedlo môžete podávať teplé, aj studené. Prajeme dobrú chuť!

zdroj

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články