Jahody nezaváram. ROBÍM SI KANDIZOVANÉ jahody. Ich chuť je neskutočná

- Advertisement -

Na prípravu kandizovaných jahôd je potrebné zvoliť zrelé, ale tvrdé bobule bez poškodenia. Jahody sa musia dôkladne umyť a potom odstrániť stopky. Tieto činnosti sa musia vykonávať v tomto poradí, pretože stopka počas umývania neumožní, aby bobule absorbovali prebytočnú vodu a následne skysli.

Na varenie sa odporúča použiť široký riad, aby sa jahody nepoškodili. Na 1 kg jahôd potrebujete asi 800-900 gramov cukru (podľa toho, aká sladká je odroda jahôd). Do hrnca nasypte cukor a pridajte asi 200 ml vody. Zapnite plameň na sporáku a miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Keď sirup vrie, pridajte 1-2 štipky kyseliny citrónovej.

- Advertisement -

 

Potom pridajte jahody do sirupu. Premiešajte ich tak, aby boli ponorené do sirupu zo všetkých strán. Po opätovnom zovretí sirupu varte bobule ďalšie 2-3 minúty. Vypnite plameň a nechajte všetko celkom vychladnúť.

 

Po tom, čo sirup vychladne, zlejte ho, do hrnca, postavte na sporák a nechajte zovrieť.  

- Advertisement -

Ihneď potom nalejte sirup do jahôd a znova priveďte do varu na miernom ohni. Potom musíte znova vypnúť plameň a nechať sirup s jahodami vychladnúť.

Následne znova zopakujte všetky kroky: zlejte sirup, priveďte ho do varu, nalejte do bobúľ a znova nechajte variť (a varte 1 minútu). Je pravda, že tentoraz je potrebné nechať sirup oddelene od bobúľ dlhšie variť, aby zhustol. Ak chcete skontrolovať, či má správnu konzistenciu, nalejte trochu na tanier a rozdeľte. Nechajte ho trochu vychladnúť a potiahnite ho lyžičkou: ak sa „brehy“ nezbiehajú, sirup je pripravený.

- Advertisement -

Po úplnom vychladnutí sa jahody môžu položiť na sušenie. Každý kúsok naberajte lyžičkou, nechajte prebytočný sirup odtiecť a jahody položte na podnos alebo iný vhodný povrch. Nechajte ich vysušiť na parapete. Dôležité je, aby ste ich niekoľkokrát denne pretočili na druhú stranu a vymenili podnos. Kandizované ovocie môžete sušiť aj v rúre pri teplote 35 – 40 °C, ale potom treba z času na čas vybrať plech a nechať bobule vychladnúť, pretože teplé bobule sa vždy zdajú mäkké a existuje riziko, že ich presušíte.

Za 4-5 dní získate neuveriteľne chutné kandizované jahody!

 

Zdroj: cpykami.ru

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články