Šišky sú veľmi obľúbenou sladkosťou v mnohých krajinách, a všade sa pripravuje iným, špeciálnym spôsobom. Existujú rôzne možnosti prípravy cesta a plnky na tento sladký dezert.
Ak si však chcete pripraviť nadýchané a svieže šišky, vyskúšajte tento poľský recept. Budete prekvapení, ako veľmi sa cesto nadvihne a aká jemná bude chuť samotných šišiek.
Ak doma nemáte džem, môžete si pripraviť neobyčajný krém z kondenzovaného mlieka a citrónu. Ich chuť si určite obľúbite nielen vy, ale aj všetci členovia vašej rodiny!
Ingrediencie
- 300 ml vody
- 7 g sušeného droždia
- 1 čl soli
- 600 g hladkej múky
- 3 pl cukru
- 400 ml slnečnicového oleja
- 100 g lekváru
Postup
Droždie rozpustite v teplej vode. Pridajte soľ, cukor a dôkladne premiešajte.
Do hlbokej nádoby nasypte 350 gramov preosiatej múky a nalejte vytvorený kvások. Dôkladne premiešajte.
Pridajte 2 polievkové lyžice slnečnicového oleja a dosypte zvyšnú múku.
Rukami si vymieste cesto.
Prikryte ho utierkou a dajte ho nakysnúť na 1 hodinu na teplé miesto.
Vymieste cesto a rozdeľte ho na kúsky. Z každého vytvarujte guľôčky a vyvaľkajte ich na menšie kolieska. Zakryte ich potravinovou fóliou a nechajte 10 minút odstáť.
Lekvár vložte do stredu cesta a zakryte ho ďalšou šiškou. Okraje zatlačte prstami, snažte sa, aby boli okrúhle – môžete si pomôcť hrnčekom, ktorý odstráni prebytočné okraje. Nechajte šišky ešte 10 minút odstáť.
Vyprážajte ich na oleji z oboch strán dozlatista.
Nechajte šišky vychladnúť na papierových utierkach, aby ste sa zbavili prebytočného oleja. Pred podávaním ich posypeme práškovým cukrom. Prajeme vám dobrú chuť!
Zdroj: sovkusom.ru