Predstavujeme vám recept na dezert, ktorý sa na dlhú dobu stane jedným z najobľúbenejších vo vašej rodine. Ak máte radi lístkové cesto, lahodný krém a višne, pustite sa do toho a potešte nielen seba, ale aj vašich členov rodiny!
Výpočet ingrediencií bol vykonaný pre štvorcovú formu s rozmermi 24 x 29 cm
Ingrediencie na korpusy
- 300 g margarínu alebo masla
- 500 g múky
- 125 g smotany
- 4 žĺtky
Ingrediencie na plnku
- 500 g čerešní
- 100 g škrobu
- 200 g cukru
- 4 bielka
Ingrediencie na krém
- 500 ml mlieka
- 200 g cukru
- 1,5 lyžice múky
- 1,5 lyžice škrobu
- 300 g masla
Príprava
Do preosiatej múky nakrájajte na kocky margarín z chladničky.
Kyslú smotanu zmiešajte so žĺtkami a pridajte k múke s margarínom. Cesto premiešajte rukami, vložte do plastového vrecka a odošlite cez noc do chladničky.
Ráno vyšľahajte bielka so štipkou soli do tuhého stavu, potom postupne pridajte všetok cukor. Následne pridajte škrob a jemne ho premiešajte špachtľou.
Cesto vyberte z chladničky, vytvarujte z neho „valček“ a nožom rozdeľte na 6 rovnakých častí.
Každý kúsok vyvaľkajte valčekom v múke na veľkosť formy.
Vrstvu cesta položte na suchý plech a potom rovnomerne naneste malú porciu smotany. Na vrch pridáme čerešne.
Rozvaľkajte druhý kus cesta a položte ho na vrstvu cesta a čerešňami. Zvrchu ho poprepichujte vidličkou a pečte asi 15-20 minút pri 200 stupňoch.
Opakujte postup ešte 3-krát, aby ste získali 3 objemné čerešňové koláče.
Pripravte krém a vytvorte koláč
Zmiešajte cukor, múku a škrob. Potom mlieko prevarte a pridajte do neho pripravenú suchú zmes. Varte, kým krém nie je úplne uvarený a hustý.
Počkajte, kým krém trochu vychladne. Potom ho vyšľahajte mixérom spolu s nasekaným maslom.
Krém naneste na čerešňové korpusy. Vrch torty môžete ozdobiť čerešňami alebo odrezkami cesta s práškovým cukrom.